2023-02-16
位於旺角廣華街,有一間卧虎藏龍的拉麵舖~[阿久根和牛拉麵屋]單看門裝潢,就知是一定係日式拉麵店,日式燈籠,木系設計,吧枱設計,開放式煮拉麵嘅廚房,就如置身日本食拉麵一樣👍🏻吧枱上放滿拉麵嘅調味料,芝麻,胡椒粉,醋,餃子醬油,最有特色係三款口味既辣粉,分別有原味,洋蔥,香蒜辣味粉,辣味指數由10萬至20萬度,提提大家要適可而止,因為真係好辣,我就是試少少洋蔥味,令到拉麵更加惹味🌶️🐷🍜▪️炙燒豚肉黑蒜湯拉麵豚肉呈長條型,肥瘦肉相間,厚薄適中,經灸燒過外層焦香,肉質鬆軟又入味,好正,拉麵是粗身麵,好彈牙,主角湯底黑蒜豬骨湯,超級濃郁,黑蒜味好香,另外糖心蛋都非常出色,配菜有筍,木耳,大蔥,紫菜👍🏻👍🏻🥩🍜▪️燒牛肩胛肉濃蝦湯拉麵牛肉喺呢度嘅主打,燒牛肩胛肉口感好軟腍,好濃既牛肉味道,濃蝦湯湯底以大量蝦殼製成的自家製蝦油,湯底偏濃且掛汁,啖啖蝦鮮味,推介🥟▪️沖繩青芥末餃子 / 沖繩苦瓜餃子店舖自家製嘅特色餃子,皮薄煎得香脆,豬肉蔬菜餡料鮮味又爽脆,其中一款加咗Wasabi,少少攻鼻,非常好食,另外加入咗沖繩苦瓜,苦瓜零餃子更加爽口,而且味道一啲都唔苦中帶點清甜👍🏻👍🏻🍹▪️100 % 蘋果汁 / 烏
位於旺角廣華街,有一間卧虎藏龍的拉麵舖~
🐷🍜▪️炙燒豚肉黑蒜湯拉麵
🥩🍜▪️燒牛肩胛肉濃蝦湯拉麵
🥟▪️沖繩青芥末餃子 / 沖繩苦瓜餃子
🍹▪️100 % 蘋果汁 / 烏龍茶
飲品方面除咗汽水烏龍茶仲有一系列嘅日式果汁,自家製梅酒,清酒都有得飲