早有听闻”JEP” Just Eat Pasta嘅手工意粉好出色,booking都超full,好朋友劲sweet咁book左同我食生日饭,劲兴奋又期待~首先送上嘅自家制餐包同印有JEP logo嘅自家制牛油,sour dough同牛油两款餐包卖相都好cute,刚烘热味道同口感都唔错。跟mains order左一份新鲜水牛芝士番茄青酱面包沙律share,Mozzarella好烟韧,青酱黑醋叫醒左我地个胃。Signature松叶蟹甲罗烧蟹膏意大利饭真系离远已经闻到蟹膏嘅诱人香味。店员教我地由外圈食到内圈,外圈嘅risotto好creamy,加蟹籽口感非常爽脆。中间只鹌鹑蛋不但增强左risotto嘅视觉效果,mix埋蟹膏后令risotto更浓滑,味道更rich!自家制北海道带子元贝云吞.带子汁非常高质,ravioli好al dante,一咬开带子元贝鲜味非常出,点绿色嘅西兰花酱更清新。原本想试手造意大利幼面配西西里红虾但sold out,店员推介都有小红虾嘅意式炸海鲜,虾头炸得非常松脆,第一次连头食原来又ok~甜品方面,“DIY” Tiramisu,分开左ladyfinger、tiramis

新鲜水牛芝士番茄青酱面包沙律

松叶蟹甲罗烧蟹膏意大利饭

自家制北海道带子元贝云吞.带子汁

意式炸海鲜

甜品方面,“DIY” Tiramisu,分开左ladyfinger、tiramisu filling同expresso三部分。将ladyfinger浸一浸expresso再点tiramisu filling嘅过程趣味十足!不过ladyfinger浸expresso唔洗浸太耐,如果唔系会太淋承托唔到d tiramisu filling~
“DIY” Tiramisu

A Boutea Osmanthus Oolong Crème Brulée, semifreddo 焦糖炖蛋用左花班茶舍桂花乌龙,所以每啖都有蛋同桂花乌龙嘅清香,好有创意。薄脆嘅焦糖配上波萝同Q而弹口嘅寒天珍珠,再加雪糕有几重口感,yummy!餐厅仲好贴心嘅帮忙准备birthday message,好满足!

JEP菜色特别,手工pasta、risotto同甜品都好高质,唯用餐时间只有90分钟有d赶,值得再战~

Menu-

松叶蟹甲罗烧蟹膏意大利饭
自家制北海道带子元贝云吞.带子汁
意式炸海鲜
“DIY” Tiramisu
  • A Boutea Osmanthus Oolong Crème Brulée
  • semifreddo