2018-12-29
最近天氣終於有少少冬天嘅感覺,跟住一凍少少就約埋班朋友去megabox嘅魚牧打邊爐。點解黎到megabox,其實係因為去ikea買嘢,住喺新界嘅我其實真係好少過嚟呢個商場,但係好耐冇黎,又會覺得呢度都幾多嘢食😁今次揀魚牧因為記得有同事介紹過,價錢中等,但係食物絕對高質!醬油皮蛋唔知點解鬼佬唔鍾意食皮蛋,靚嘅皮蛋可能係佢嘅晶瑩,亦都可能係佢嘅口感;呢度嘅皮蛋望落去都具備以上嘅優點,加上秘製醬油,係一個前菜好選擇。青瓜拌海蜇由細到大我都叫海蜇為橡筋,鍾意佢彈彈下嘅口感,鍾意佢嘅質地,其實海蜇本身唔會有太多味,佢嘅味道係黎自佢嘅醬汁。呢度嘅海蜇同青瓜都整得好清爽,咬落去發出卡卡聲。三個女仔叫一個滋補醉雞鍋份量唔算好大,隻雞散發出淡淡酒香,肉質香滑,半隻嘅份量其實肉唔算好多,但係味道整得非常好,所以我哋仲可以叫多幾款其他食物去試下。.配菜方面我哋揀咗魚片,手打墨魚滑同埋蔬菜拼盤。魚片比我想像中有驚喜!新鮮得來冇腥味,而且口感係有少少彈牙,冇骨非常喜歡。手打墨魚滑同樣,有口感,質地厚實,打得香滑,唔似加入咗其他配料去打成,原汁原味。蔬菜拼盤係為咗平行返食肉太多嘅選擇。蔬菜睇落翠綠新鮮,食落爽口甜
醬油皮蛋
青瓜拌海蜇
三個女仔叫一個滋補醉雞鍋
配菜方面我哋揀咗魚片,手打墨魚滑同埋蔬菜拼盤。
魚片
手打墨魚滑
蔬菜拼盤
係為咗平行返食肉太多嘅選擇。蔬菜睇落翠綠新鮮,食落爽口甜美,款式都幾多,所以三個人share都食到唔同款,值得推介!
一間中式嘅餐廳,有紅色嘅裝修,可以掛上聖誕飾物,營造到聖誕嘅氣氛,呢樣我簡直覺得連裝修都做到中西fusion👍
真係會容易俾佢個裝修呃咗以為係食辣嘢,其實呢度嘅打邊爐高質得黎又唔貴,可以encore!