2024-01-17 644 浏览
如果你系爱蚝之人,一定要呢排去下凯悦轩。生蚝绝对系冬季的当造季节,主厨黄师傅设计左几个特别菜式,绝对可以来一场「蚝」门盛宴。一坐低就己经系好精彩嘅蜜香柚子蚝,大只到一个点,朋友仲以为系蜜香骨之类,外层个皮做得好,炸完只蚝加上清新的柚子汁,劲清新,而用上嘅系美国蚝嘅size嘅大蚝,口感一流,剩系呢个感觉,应该未有地方可以做过。沙姜干煏鸳鸯蚝煲系我另一个最爱,中国来的金蚝与肥美嫩滑的美国生蚝crossover,配上新鲜沙姜、蒜头、葱及少许指天椒爆香左个汁,个煲上嘅时候劲有大排档嘅风味。同一种做法,两只蚝各有自己风格,我个人喜欢美国生蚝多啲。小炒王你一定食过,但黄师傅灵机一触,创作出「蚝」为主角的小炒王,X.O.酱虾干小炒蚝将蚝仔、虾干、磨菇、炸芋丝等不同材料粉匀,加入凯悦轩招牌 X.O. 辣椒酱提升香味,用重要系个啲蚝仔好大粒好肥,对比平时食小炒王个口感好得多。朋友话想吃个肉,选了祖籍潮州的黄师傅的梅榄骨,将排骨蒸三小时至软淋淋,之后用大火炸到松化,加上自家制梅膏酱及潮州嘅榄角,完全唔似食紧肉,因为好开胃而且个肉感觉一点也不油腻。本来想食埋香芋腊味蚝仔煲仔饭,朋友话加上腊肠和膶肠的油香后,
如果你系爱蚝之人,一定要呢排去下凯悦轩。

本来想食埋香芋腊味蚝仔煲仔饭,朋友话加上腊肠和膶肠的油香后,个蚝仔一定更出色,不过因为唔想全部都食蚝,结果食左瑶柱海皇鱼汤泡饭,清新得来,有鱼汤creamy嘅香,泡饭加上脆米更加精彩。

菜方面就无配蚝了,方鱼炒芥兰有清味蕾嘅感觉,芥兰够甜够爽,简单又易令人爱上。

蚝个menu去到2月9日,有兴趣就快手。