2019-04-26 1042 浏览
之前聽聞新開了一間賣清遠切雞又有椰皇燉湯的樓上餐廳,據說老闆選清遠雞得來從運輸的過程也做了些功夫去保持雞的鮮味。現場看來工場很大,因為他們有外賣包裝,剛還跟酒樓合作了供應切雞給他們。本來想堂食,但依家竟然冇咗,但我明明見到佢有枱燈,心諗死啦大大個椰皇燉湯點外賣呢,仲要大熱天時,但既然黎到梗係要食啦。我叫咗個招牌雞飯加個椰皇燉湯$68 ,依度最好嘅係要雞髀唔使加錢, 好難得,正常一定要加錢。他們的清遠雞比一般細隻,份量都好多,成個胸連脾俾哂我,飯另外一個盒裝。先講個飯,多水了一點,太軟,如果落得岩個水量,而隻米應該唔錯,好欣賞佢連配菜都有心機地搵蝦米煮過,唔錯。雞的確比一般冰鮮雞有雞味,但不大食到浸既湯味,唔太入味,雞胸算是嫩滑,本身賣點係薑蓉都唔洗點都夠味,但最後還是要用埋薑蓉先夠味。個椰皇燉湯是有清香椰子既湯,佢物盡其用地用左本身冰鮮雞唔要既雞腳加少量豬肉,龍眼,還有其他配料,而個價錢唔錯的。性價比我覺得不錯的。

性價比我覺得不錯的。