2017-08-09
中午同朋友行完山, 個個都極度肚餓, 所以我們來一個半放題海鮮火鍋, 一個價錢可以任食, 絕對岩晒大食鬼如果9:30pm後入座設有貓頭鷹時段, 不過要注意的是此時段要以現金付款, 除了火鍋, 這裡還可以選擇小菜類店舖驟眼望落不是很大, 大家都坐很密密麻麻, 再看一看原來店內有多間獨立房, 每房大概可坐八至十人而且應該還可以打通, 想要點私人空間完全無難度前菜一份兩碟$20 泡椒雞腳及花生, 雞腳又淋又入味, 前菜一流飲品及汁醬可以在門口處自取餐廳送上兩款餐前小食泰式燒班頭腩, 每件燒得夠香, 班頭腩口感較爽, 魚骨分明, 加上泰式醬汁, 另有一番風味鹽燒蟹, 蟹肉多煮得夠火喉蟹蓋仲有好多蟹羔, 味道咸鮮人數超過三人便可以享用雞煲, 店員先問我們要什麼辣度的雞煲, 由於有朋友食不到辣, 所以我們選了原味, 隨後雞煲很快上枱, 店員吩咐我們要煮七分鐘而每一至兩分鐘就要開蓋攪一攪避免癡底, 雖然是沒有辣, 不過雞煲還有芫茜/洋蔥等搶味的配料, 所以雞件並沒有失色, 反而食出雞肉原味差不多食完一鍋後, 店員問要不要再追加, 由於一煲也不算多, 所以決定再追加一鍋完成雞煲後可以吃火鍋, 我們點了
飲品及汁醬可以在門口處自取餐廳送上兩款餐前小食
鹽燒蟹, 蟹肉多煮得夠火喉蟹蓋仲有好多蟹羔, 味道咸鮮
完成雞煲後可以吃火鍋, 我們點了新鮮蟹窩花甲湯底, 每一鍋內有一隻冰公仔在湯底裡, 隨機附送非常特別有趣, 它是沒有味精的南瓜蓉
冰公仔溶化後, 湯底呈橙黃色
店員接著繼續遞上配料
手切牛頸脊新鮮肉厚多汁, 牛味重又有口感
手工丸子有三款: 蝦丸/墨魚丸及鯪魚丸, 鯪魚丸就最鮮味彈牙
實在太急不及待了, 新鮮海鮮拼盤有手掌般大的珍珠蚌/ 海蝦 / 鮑魚 / 馬刀貝 / 鯇魚片, 每人一件
大家都對海鮮讚不絕口,鮮甜爽口度滿分
以上份量是算人頭的, 如果再追加就要另外加錢散點
不過另外的點菜紙是可以無限追加, 多至二,三十款, 每一次都會一盤出菜讓我們都捧肚離開