2016-12-19 124 浏览
今年嘅冬天特別遲來,今天終於覺得有點涼意。朋友介紹說這一家餐廳的蟹粥很好味, 適逢過嚟灣仔約朋友聚舊,便順道試一試。一進門,店內各職員都非常友善,我們很快便安排到坐位。 餐廳內空間算寬敞,以懷舊為主題,很有家的感覺。牆上掛上很有歷史特色的舊照片,原來香港以前嘅灣仔係這樣子。這就是我們的家。 餐牌印製得很有傳統色彩,餐牌內供應嘅食物款式不算繁多,但是供應特色的菜式,名副其實是貴精不貴多。招牌蟹粥這個招牌蟹粥係今次幫襯嘅重頭戲,完全冇令我失望。蟹粥係用鍋上,粥底非常綿。一問之下,原來粥底已經淆上三四小時以上, 材料係配以手掌大的羔蟹,蟹膏填滿整個蟹蓋,每一啖粥都佈滿蟹膏,口感十足,非常滿足。銀諗碌鵝 我一直很喜歡食鵝, 這個煲亦是一道非常特別的菜式,以前食燒鵝食得多,今次來一個窩上, 鵝肉非常腍身, 鵝味濃郁。紅燒龍躉球愛食魚的我,不能不試這道紅燒龍躉球。龍躉魚非常新鮮,魚味沒給醬料遮蓋,保持魚的鮮原味。店員很體貼,不時幫我們替換骨碟,就這樣和友人渡過了一個傾談得非常暢快的一個晚上。這裏確是一個家庭朋友聚會的好地方。

一進門,店內各職員都非常友善,我們很快便安排到坐位。

招牌蟹粥

銀諗碌鵝