2022-12-08
最近天氣凍凍地,真係超適合打邊爐,但係我同朋友又唔想打港式火鍋咁肥膩,上網搵到呢間居酒屋,前推出一個名古屋赤味噌鍋二人前,就一於過嚟試吓餐廳環境裝修得非常有日本風格,以木系做主打,門口有大大條吞拿魚做裝飾,一睇就知主打食Toro,呢一個名古屋赤味噌鍋二人前,除咗包括豚肉火鍋,仲有吞拿魚壽司🍣,沙律🥗,串燒,甜品🍮,都只係$588,CP 值非常高,豚肉,蔬菜,日本年糕仲係任食,包你食到捧住個肚走✨胡麻豆腐沙律沙律菜非常新鮮爽脆,用咗日式豆腐,超嫩滑,豆味濃,仲有蕃茄仔加胡麻醬,酸酸甜甜好開胃✨田中血合呢個配搭第一次食,係吞拿魚肉加少少吞拿魚血,但味道一啲都唔會腥,好特別✨日替串燒四本分別有冬菇、雞軟骨、雞肉、秋葵,串燒火喉控制得剛剛好,醬汁嘅味道都恰到好處,燒完嘅雞肉仲可以保留肉汁✨本鮪三貫盛分別有赤身、中拖羅、大拖羅,果然係食吞拿魚嘅專門店,Toro無令我失望,大拖羅入口即溶,魚油脂係口裡面爆發,亦都食到魚嘅鮮甜味,中拖羅都非常之突出,比起出面一般嘅中拖羅更重油脂感✨名古屋赤味噌鍋黎到今日嘅重頭戲,味噌鍋叫咗小辣,湯底味道唔會太鹹,好重嘅麵豉香氣,配菜最特別就係有牛腸,牛腸清洗得好乾淨
✨田中血合
✨日替串燒四本
✨本鮪三貫盛
✨名古屋赤味噌鍋
黎到今日嘅重頭戲,味噌鍋叫咗小辣,湯底味道唔會太鹹,好重嘅麵豉香氣,配菜最特別就係有牛腸,牛腸清洗得好乾淨,裏面嘅脂肪都唔多,鍾意食內臟嘅朋友一定覺得好正,其他配菜仲有韭菜、雞肉丸、大蔥、豚肉、日本年糕、腐皮,日本年糕真係超正,煙煙韌韌,吸收晒湯底嘅香味
食完所有食材,日本人會用湯底整一個雜炊,分別有雞蛋🥚、白飯加芝士,由於湯底吸收晒所有食材嘅香味,加埋白飯同芝士,呢個雜炊可以話包括晒所有靈魂,食完超滿足
最後梗係要食埋個甜品先好走,紅豆鯛魚燒,外皮烤到好香口,兩面都金黃色,裏面嘅紅豆餡唔會太甜,作為ending實在太完美