2021-05-29 183 浏览
上星期同朋友食完之後覺得好好味, 已經好想同男朋友再嚟💓 所以今個星期即刻帶男朋友嚟試吓☺️上次朋友大約兩點到, 排咗好耐隊(大約九個字), 熱到爆炸🔥 不過店員好好都有提供風扇, 一路排隊一路吹冇咁熱🥲 用餐時間70分鐘⏱ (由步入餐廳嗰刻開始計⏳) 所以都食得有啲趕🥵 仲要係坐bar枱 (有少少迫但係都還可以)但係明知係咁都想再去, 你都知咩事啦😋今次同男朋友1點去到, 排咗大約15分鐘就入到去💓 今次坐嘅位置仲要好好多☺️ 環境好開陽, 好舒適☺️(差唔多兩點嗰陣又開始好多人排隊)天氣太熱啦, 一定要飲凍野❄️我叫咗 【🧊☕️iced latte $42 轉oat milk🥛+$5】佢哋呢度冇skimmed milk, 剩係得oat milk / soy milk) 咖啡唔會好苦澀, 好易入口🤎男朋友叫咗【iced matcha latte 🧊🍵 (少甜) $46】抹茶味都幾濃👍🏻 但係建議真係要少甜【墨魚汁扁意粉伴蟹籽🍝🦑🖤 $78】上次食完個墨汁意粉好好味, 今次encore🖤🖤🖤一上碟非常吸睛😍 隻黑色好實在🖤 睇得出好多墨汁😆 意粉嘅蒜香味非常突出, 好惹味😋 上面有蟹籽同埋好濃

但係明知係咁都想再去, 你都知咩事啦😋

(差唔多兩點嗰陣又開始好多人排隊)

天氣太熱啦, 一定要飲凍野❄️

抹茶味都幾濃👍🏻 但係建議真係要少甜

【墨魚汁扁意粉伴蟹籽🍝🦑🖤 $78】

上次食完個墨汁意粉好好味, 今次encore🖤🖤🖤

一上碟非常吸睛😍 隻黑色好實在🖤 睇得出好多墨汁😆 意粉嘅蒜香味非常突出, 好惹味😋 上面有蟹籽同埋好濃味嘅芝士🧀 墨魚嘅份量都好多🦑 仲有少少菇🍄 每一啖都好滿足🥰 男朋友都話呢碟意粉係佢食過數一數二好味嘅意粉🍝 同埋價錢都係$78一碟幾抵食💓

【牛肉漢堡🍔 配牛油果角 $102】

上次食嗰陣店員話牛油果角賣晒, 所以轉左番薯條俾我哋🍠 竹炭麵包味道冇咩特別但係幾鬆軟🍞 沙律非常新鮮🥬 漢堡扒啲肉幾紮實, 唔會好重油脂感👍🏻 仲有少少千島醬, 芝士🧀, 蕃茄🍅, 炒過嘅洋蔥🧅, 同埋蘑菇🍄 番薯條都唔算油膩🍟 整體唔算太有驚喜但係都算水準以上

今次同男朋友再食, 今次有炸牛油果角, 但係因為我哋都唔想食咁多炸嘢所以轉左沙律🥗 (其實本身都有配沙律菜, 不過可能今次多啲) 沙律菜都係好新鮮, 有羅馬生菜, 羽衣甘藍🥬🥦 漢堡包都係同上次一樣

【黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士🍳🍞 $64】

炒蛋都算滑, 有少少蟹肉同埋黑松露醬, 味道都唔太特別但係都可以食下嘅😬 多士都算脆身, 但係麵包冇飛邊爭啲😂

【竹炭糯米窩夫🧇 配自家製牛奶雪條🍦$96】

上次同朋友叫咗呢個 signature waffle🖤🤍
有四大舊窩夫🧇 上面有啲紅莓醬🍓酸酸甜甜好開胃💓 中間有忌廉, 味道香濃, 上面有啲苺嘅乾果🍓同樣酸酸甜甜😋 另外配左一兜唔知係煉奶定係牛奶🥛牛奶雪條嘅牛奶味唔算太濃郁, 但係加埋落個窩夫到一齊食, 凍冰冰都幾好味🤍 仲有新鮮嘅raspberry同士多啤梨🍓👍🏻
至於個窩夫都算外脆內軟, 但係我以為糯米會好煙韌, 但係同我想像中有啲出入😬 不過都係好味嘅👍🏻

總括來講兩次體驗都唔錯: 食物, 環境, 服務都幾好, 性價比都幾高👍🏻 兩個人去食, 每人飲一杯野+叫兩至三個嘢食, 大約$300以內
唯一缺點係食得比較趕 (去到最後15分鐘嘅時候, 店員會不停催促😓 每5分鐘提你一次😟我哋嗰陣仲要已經不停喺度食嘢, 冇坐喺度傾偈...) 可能因為真係好多人等位, 想坐耐啲/ 叫多樣嘢食都唔得🥲) 同埋今次去見到有比較多昆蟲 (烏蠅🪰)😖 有一隻烏蠅飛左埋去我男朋友杯嘢飲...不過同店員講咗之後佢都即刻換過杯俾我哋

但係就算係咁下次都會想去食😆 因為個意粉真係好好味🖤 下次再去試吓其他嘢食😋
2021-05-29