2009-10-30
今日中午閒情一個人, 回去中環中心果頭找一找以前既隱蔽食肆, 行上卑利街, 原來, 古老的楚記, 依然在服務大家. 此楚記, 比起以前鐵行里的楚記, 親切親民好多, 入來食, 大多是中年的老中環. 同店主阿叔有說有笑, 斬料小哥, 廚部伯伯叫乜名都記得, 感覺家庭式. 鋪子雖舊, 而且簡陋, 不過, 燒臘店, 不就是以簡陋為主嗎, 裝潢好的, 隨時只係得返個名, 總冇呢d, 不求發達, 做夠就收, 一心為服務我們中環打工仔的小食肆來得好.燒鴨賣哂了, 本人就改一個叉雞飯吧. 這裡的碟頭, 大大份, 係中環區食燒味飯, 除非的好飽, 好少機會會食唔哂一碟. 今日, 我沒有食早餐, 食食下, 都係要留下幾啖飯, 碟頭真係幾大下.叉燒, 蜜味就唔係咁夠, 但勝在夠哂淋, 看得出是半肥瘦既佳物, 雞皮香, 肉滑. 不過肉就唔係幾夠味, 但皮滑皮香已經非常足夠, 加上那蔥油, 用黎點雞及撈飯, 非常之正斗, 蔥沒有被切成蓉, 撈入飯一起吃, 更加是香口慈味. 不過, 唔敢撈太多....始終反式脂肪比較多.食完走, 以前說過這地方, 你是不會願意久坐的, 不過, 係中環黎既燒臘店, 平、抵、好食,
食完走, 以前說過這地方, 你是不會願意久坐的, 不過, 係中環黎既燒臘店, 平、抵、好食, 都只係得幾間, 而楚記, 就是其中一員.