2023-07-24 108 浏览
廣州親戚本來落黎睇sammi 演唱會,但無奈延期又cancel 唔倒酒店房,唯有照過來玩兩日。佢哋對食有要求,話想比較一下香港同廣州omakase 有咩分別,本來想訂在尖沙咀的天沢,但冇位,咁見天希有位就決定再來試吓佢個omakase lunch (之前食過晩餐唔錯)。而且趁日本8月正式排輻射水之前食,因為到時唔知會有幾多做omakase 執笠😓 癈話少講,去片!煙燻鰹魚太刀魚象拔蚌北海道帆立貝,外層加咗啲類似鹹蛋黃嘅嘢,鹹鹹地幾好食呢款新鮮北寄貝壽司,鮮脆爽口鯖魚加昆布大拖羅師傅專登攞剛入貨嘅吞拿魚俾客人影相📸️師傅同我嘅講壽司上完啦,問我哋夠唔夠,我話如果唔夠係咪有得送先?佢居然話可以😂,咁我見到啲赤貝幾靚,問可唔可以試吓?佢話冇問題,不過要等佢開,我哋話可以等😂,講返呢個赤貝壽司,爽甜一啲都唔腥最後,其他幾款手握壽司都係水準之上,加埋signature 蝦味超濃布甸蛋,蜆清湯,靜岡蜜瓜都保持水準,但因為限上傳12張相片,所以冇post😅肥仔經理Bobby 仲送咗個白桃sorbet 和一小杯日本gin 酒「欅」,為呢餐劃上完美句號👍🏻

癈話少講,去片!

煙燻鰹魚

太刀魚
象拔蚌

北海道帆立貝,外層加咗啲類似鹹蛋黃嘅嘢,鹹鹹地幾好食

呢款新鮮北寄貝壽司,鮮脆爽口
鯖魚加昆布
大拖羅