平日午餐,我都会拣去呢间家庭式经营嘅日式料理店。打开厚重的木门,𥚃面四四方方,的的骰骰放咗8张2人木枱和店后有一张可以坐3人的高木枱。11月的某日来食,遇上此店5周年的周年庆,点餐有甜品送👏🏼 见到餐牌多咗好几款新菜式,更系点新嘢食啦😁🥘 慢煮韩式牛肋条午市套餐 (HK$70).牛肋条慢煮煮到好入味,肉质软腍,配有红萝卜和白萝卜齐煮,令肉汁有少少甜甜哋嘅味道.低下有生菜丝,感觉有啲奇怪,不过食多啲菜也好🍜 稻庭乌冬配昆布木鱼汤.清晰而鱼味浓的昆布木鱼汤,配软硬适中带有些少咬口嘅滑乌冬很夹呀,令我次次嚟都系食佢🥒 渍物.正常,爽脆口感,咸咸酸酸的味道*🍅 话梅渍蕃茄 (+HK$5).呢个新款沙律,蕃茄清甜有些少话梅味,食咗好开胃🥘 海带豆腐汤.足料的,只系觉得奇怪点解系落胡椒盐,对我来说,味道有点胡椒辣又有点过咸🍈 蜜瓜福饼.周年庆月所以是送的.软滑口感,蜜瓜甜的味道,以福饼来说不是超级甜呀☕️ 热陈皮柠檬茶 (+HK$10).养生又暖身,喜欢饮呢个🍵 玄米茶.玄米很淡,似热水多啲

🥘 慢煮韩式牛肋条午市套餐 (HK$70)
.低下有生菜丝,感觉有啲奇怪,不过食多啲菜也好

慢煮韩式牛肋条

🍜 稻庭乌冬配昆布木鱼汤

稻庭乌冬配昆布木鱼汤

🥒 渍物
.正常,爽脆口感,咸咸酸酸的味道
🍅 话梅渍蕃茄 (+HK$5)
.呢个新款沙律,蕃茄清甜有些少话梅味,食咗好开胃

🥘 海带豆腐汤

海带豆腐汤

🍈 蜜瓜福饼
.周年庆月所以是送的
.软滑口感,蜜瓜甜的味道,以福饼来说不是超级甜呀

蜜瓜福饼

☕️ 热陈皮柠檬茶 (+HK$10)
.养生又暖身,喜欢饮呢个

热陈皮柠檬茶

🍵 玄米茶
.玄米很淡,似热水多啲
2023-11-08
慢煮韩式牛肋条