2018-09-19 1477 浏览
上次同好姊妹食過下午的 Omakase,已經非常滿意。今次男友生日決定再試晚上的 Omakase, 因為對呢間店已經好有信心~我同男友分別點左1200及1500的套餐。前菜係淹茄子,茄子走過油再淹製,是酸道適中的開胃菜。(忘了拍照~)左上)1500set only北海道真蠔,裙邊有一點澀味(男友食左呢邊,比左大部分蠔身我食),蠔身肥厚 creamy 及非常鮮甜,完美咁蓋過澀味。(好快已經食得出 1500set 的分別)右上)左口魚魚生包住經炙過的裙邊,中間有生磨的 wasabi,魚油不多,走多層次白肉清甜路線~左下)北海道凡立貝,用青柚子提味,清甜之選~右下)日本赤立魚,菜色開始變厚身,魚味濃一味~喜歡左上)1200set only深魚池魚,油分又比赤立高一層次,我同男友都食到嘩嘩聲~右上)師父用刀一拍,活北寄貝反射一動,嘩~ 入口的鮮甜與真蠔不同,又另一番風味,好回味哦~左下)間八,如果你似我喜歡食章魚粘粘的口感,你一定非常喜歡呢一味,魚身厚味,男友話粘住喉嚨佢嘛嘛,我就覺得好正~右下)酒蒸甘鯛,味道一般,但口感有層次,羹湯帶酒香,暖身之選。左上)1500set only深海池魚,軟

左上)1500set only
(好快已經食得出 1500set 的分別)

左下)
北海道凡立貝,用青柚子提味,清甜之選~

右下)
日本赤立魚,菜色開始變厚身,魚味濃一味~喜歡

左上)1200set only
深魚池魚,油分又比赤立高一層次,我同男友都食到嘩嘩聲~

左下)
魚身厚味,男友話粘住喉嚨佢嘛嘛,我就覺得好正~

右下)
酒蒸甘鯛,味道一般,但口感有層次,羹湯帶酒香,暖身之選。

左上)1500set only
深海池魚,軟淋但有咬口,魚味濃油分高,又厚身,比上一款池魚又高一層次。

右上)
北海道牡丹蝦,上次中午的 Omakase 已經食過呢個炙蝦膏的食法,但好明顯比上次更鮮甜,蝦子的顏色都唔同,甜到你以為佢有加左味,但師傅話無。
surprise ~

左下)
師父用先前留下的左口魚肉,調味後用紫菜包好,送比我食~
但我話d紫菜太香蓋過左魚味
點算?

右下)
汁煮鮑魚,配鮑肝醬,真係唔講唔知鮑魚有肝
,非常非常濃味的小菜,師父再比左粒飯我,等我清左d肝醬佢。

左上)
秋刀魚刺身,燒秋刀就食得多,第一次食秋刀刺身,口感煙韌,配上有葱的醬油,提味很好。

右上)
獅魚,好肥美,魚油慢慢溶係口入面,男友非常喜歡。

左下)
鰹魚,即平時係章魚丸上面果d,血味濃,輕炙後令魚油更出。特別哦~

右下)
赤鯥,日本南方魚皇,口感非常軟,魚味濃,炙過後魚油更出,呢味真係一流

左上)
中Tuna 與大 Tuna 間的級數,又係遠勝中午 Omakase 中同一味壽司,同樣的做法,食材級別真係好重要。入口即溶魚油直入喉嚨,比我上次去築地食的大 Tuna 更好食。

右上)
燒鰻魚,脆的外皮加勁淋的肉質,少少蕉香,我個人覺得有點太燶,但已經好好食啦
~

左下)
白海膽,厚身,入口一d都唔稀,濃味 creamy,又甜,係有口感的海膽。

右下)
Tuna葱花手卷,食左呢味,覺得師父頭先比我食紫菜包左口魚係伏筆。壽司源用的紫菜本身味濃,但今次入口完全食到葱花,魚油,紫菜三者的味道,無任何一個搶左鏡。真係嘩一聲。

上)
長崎玉子燒,軟身到似海棉蛋糕的玉子燒,有蛋香又有少少蝦味,師父話打蛋都要半個鐘,非常有心的菜色。

下)
蜜瓜,從右邊食去左邊,分別係蜜瓜的頂及底部,越食越甜,又學到野。

有誠意又有水準的小店,食到我同男友飽到頂住個肚仔走,好想好想再食哦!晚上的 Omakase 真係同中午的有好大分別,直回票價哦!
推薦!
2018-09-18