2016-10-15
大約半年前,我試過幾次在和民吃lunch失望而回的經歷後,我已經停了幫襯好一段日子。昨天午飯時間,我心血來潮,想試試和民的水準有沒有回升,怎料⋯我又再一次失望!首先,我在門外取票等位,已花了約15分鐘,到坐落點菜已1:00pm ,我只點了一個#16號lunch set 牛肉湯烏冬窩,加$18一碟牛油果三文魚壽司,餐飲要凍檸茶(正因爲我追我個餐太多次,所以我而家仲記得係#16 lunch set )坐低連落完order 10分鐘後,仍然沒有人意識到要給我和朋友各一杯茶?我忍不住要主動問服務員:「可以給我們茶嗎?」服務員拿了茶給我們後,等了又等,我們一直沒有食物和飲品大約15分鐘,催了一次, 約1:25pm, 飲品才到!但食物還未到⋯⋯⋯結果,我們再催多一次,服務員說我朋友的三文魚子石窩飯就快到,而我的牛肉湯烏冬窩就要多等5分鐘。我朋友的lunch set 終於到了,那時已經1:35pm, 前菜沙律的芝麻醬少得可憐,石窩內的三文魚只有非常薄,非常小,只有3小薄片,三文魚籽的份量也比半年前的少了!等了半個鐘有多的standard lunch set 都做得咁「求其」!令人失望!朋友太肚餓,已
朋友太肚餓,已經吃了,沒有想到要拍照、寫食評投訴,我當時只有呆望著朋友吃飯,我的lunch set 仍然未有⋯⋯⋯⋯
我追多次我個餐,終於,我的牛油果三文魚壽司到了,我不到3分鐘已經食完!
服務員說的5分鐘,已經有15分鐘了,我再次追服務員,唉!我地係「打工仔」,lunch 時間真係不可能等1個鐘頭,追3-4次都未有得食🔥🔥
我自己都覺得自己好煩!已經等到12:45pm, 我一度想cancel 個餐,我寧願買個包返公司食算!正當我再想找服務員追單!我的牛肉湯烏冬窩終於終於到了!!!
滿以為慢工出細貨!一看之下,真係好「細」!牛肉份量的而且確係「細」到你以為係有人食左一半!
總之,牛肉又少,配菜只有一片未批皮的紅蘿蔔!個窩超級熱,但我只有不足10分鐘內就要食完趕返公司!我覺得好谷氣,好無謂地趕餐死!
食餐飯都好似我要的每一樣嘢都要追佢3-4次,先可以爭取到有杯茶我飲、先可以被「賞賜」有杯餐飲、好似好「幸運」才追到3小塊牛油果三文魚壽司,好辛苦才爭取到一個好少料的烏冬湯窩,但搞到自己Friday lunch 都趕頭趕命,幾乎「淕」熟自己條脷!
我們order 的都只是standardised 左的lunch set, 但都可以要客人等大半個鐘,食物份量、質素、上菜速度完全不合格!
再次令我失望的和民,我諗我會再過一段更長更長的時間,才會有衝動再想試了。