2017-08-08 2184 浏览
有老友就嚟出远门去澳洲做嘢,一去就几个月,多得另一老友搞局,等大家可以聚一聚。选址由老友决定,拣嚟「鉄人旨花」食厨师发辧(Omakase, $1,280)。都曾经嚟过「鉄人旨花」食铁板烧喇,不过,已经喺两年多前嘅事,由师傅即席做铁板烧,边睇边食,感觉真喺好唔同。其实,真失礼,厨师发辧都喺第一次试。由于一切有老友安排,加上仲喺厨师发辧,所以,真喺乜都嚟使谂,等食就得喇。餐厅跟上次嚟都无点变,一入门口靠右喺寿司、刺身吧位,就喺我哋食厨师发辧嘅位置。再入到啲屈个弯,就喺铁板烧枱嘅位置,共3张铁板烧枱,同一时间可以应付唔少客人。整体而言,装修带和风,但就以简洁为主,天花挂有唔少樱花串做装饰。此外,仲有一啲厢房,喜欢私隐高啲嘅客人就可以拣入嚟,不过,就唔知有无最低消费,或包房唔知要几多。枝豆 $48朋友要迟嚟,所以,揾啲枝豆、鱼干摄吓时间。先嚟枝豆,暖暖哋,绵绵腍腍过吓口瘾。烧河豚干 $78啲河豚干烧得好香口,望落好饮似好硬,其实软软哋,又好咬口,当餐前小食边食边等人就最好。三文鱼冰头渍小小一碗三文鱼头内啲软骨位,揾少少醋腌渍,味道酸酸咁,口感却好爽脆,真喺叫人几开胃小食。前菜三味晌酱汁方面配搭
由于一切有老友安排,加上仲喺厨师发辧,所以,真喺乜都嚟使谂,等食就得喇。餐厅跟上次嚟都无点变,一入门口靠右喺寿司刺身吧位,就喺我哋食厨师发辧嘅位置。
枝豆 $48

枝豆
烧河豚干 $78

烧河豚干

前菜三味

晌酱汁方面配搭都颇有心思,包括:京都豆腐配芝麻酱、加拿大牛肉配黑醋草莓汁、挪威三文鱼渍配柚子醋,卖相的骰精巧,为今晚嘅厨师发辧揭开序幕。啲豆腐好滑溜,牛肉质感软腍,三文鱼渍估唔到咁味浓。
前菜三味
京都豆腐配芝麻酱
加拿大牛肉配黑醋草莓汁
日本三文鱼渍配柚子醋
赤座虾

跟住呢道火炙赤座虾造型非常靓,虾只嚟自九州宫崎,虾肉拆出嚟啱啱好有两口,轻轻火炙后再放上黑松露酱及金箔,更显矜贵。入口先有一朕焦香,然后喺黑松露嘅幽香,再细嚼喺一份鲜甜清爽感。
赤座虾
见到师傅开始晌吧位嘅碟摆上渍物,就知喺食寿司嘅序幕,日本芥末、姜片都喺食寿司之用,而黄色嘅渍腌黄瓜好脆口。随之,就喺逐件逐件寿司上碟,食得好悠闲。足有9贯寿司,一边食,师傅一路介绍,希望无记错佢哋啲名啦!
渍物
深海池鱼寿司

淡色嘅池鱼望落好光泽,足见其新鲜度,鱼质嫩得嚟带爽口;寿司饭搓得细细件,松软唔会太死实,一口过放入口啱啱好。
深海池鱼寿司
竹签鱼寿司

第二款寿司喺竹签鱼,喺一款极少接触嘅鱼料,加少少火炙处理,再摆点紫苏叶花做点缀,形态极靓。味道依然好鲜,带点油润,微微嘅油脂感,感觉轻盈。
竹签鱼寿司
油甘鱼寿司

一撮红纹喺其标记,油甘鱼鱼质柔嫩细腻,甚有鱼香。基本上,寿司内已涂有少少日本芥末,轻轻沾丁点酱油提鲜就好足够。
油甘鱼寿司
金目錭寿司

转眼,碟上嘅渍物已换上腌渍樱桃萝卜。金目錭被轻轻炙过,配柚子酱,中和金目鲷嘅油脂,食落富油香而不腻。
烧带子刺身

食完一轮寿司,来一客烧带子刺身,点解话佢喺刺身,因为只喺轻轻烧过,入口仲保持带子嘅爽口感,好软腍,夹块紫菜同食,都几有趣。
䲞鱼寿司

开始寿司嘅味道越食越浓,䲞鱼寿司亦有经火炙处理,油香、鱼味都较重,烧过后带微微爽脆感。
䲞鱼寿司
酱油渍赤身寿司

红色嘅赤身经酱油渍,色泽更深红,却喺保持光泽。放入口,真喺好有鱼味,酱油亦刚好,唔会冚过啲鱼味。
拖罗寿司

小弟对寿司刺身唔喺好精,不过,睇见件拖罗嘅细致雪花纹就觉得几高质,色泽粉嫩,油分十足,入口好有即溶嘅感觉,咁好味,真想再嚟多件。
拖罗筋寿司

最后一件寿司喺有惊喜嘅作品,师傅都专登唔讲喺乜,等我哋估吓先揭盅。先喺爽爽哋,部份位置好咬口,口感非常有趣,原来喺吞拿鱼一个筋位,认真刁钻。
拖罗筋寿司
烧香鱼

接住上场喺一道摆得精致嘅烧鱼,条鱼叫做香鱼,又喺少接触嘅食材,个人而言,唔算好有惊喜,亦比较多骨,反而青绿色个酱几得意,嗒落辣辣哋,喺一种叫「鲇蓼」嘅植物整成,另外有一小片花形日本准山,爽脆带点黏黏感。最得意喺新鲜嘅香鱼,会散发出一股西瓜嘅香气,如果唔喺师傅拎条生鱼俾我哋闻吓,就喺唔信会咁神奇。
烧香鱼
日本准山
杂鱼汤

之前晌度食铁板烧都知道近尾声会上汤品,有别食粤菜咁先饮汤。汤底呈少少奶白色,至于用咗咩鱼去熬煮,师傅就无透露,不过,饮落阵阵鱼鲜香味。再加少许配菜,令个汤一啲都唔单调。
迷你北海丼

怕你唔够饱,整多一碗迷你丼,个丼真喺几迷你,与其话用嚟填饱肚,不如话喺填饱味蕾,因为饭面嘅海胆、蟹肉、三文鱼籽夹埋可能多过啲饭,几样食材超新鲜,尤其啲蟹肉,鲜甜到痹。
甜点

有两款选择:水蜜桃雪糕或樱花啫喱杂果,小弟喜欢水蜜桃嘅香味,所以,拣上前者。一大球水蜜桃雪糕再洒上脆米,雪糕颇柔滑,水蜜桃嘅味道好清甜,真喺唔错嘅餐后甜点。
水蜜桃雪糕
嚟食厨师发辧只有坐吧位,所以,大多人一齐就唔太方便倾到偈,故此,最好两、三个嚟。而师傅真喺要啲时间逐道菜为大家做,要有心理准备「慢慢」叹。今晚所试嘅食材,有不少都喺平常少见嘅嘢,好有大开眼界嘅感觉。
烧河豚干