2018-06-27 39 浏览
紅磡金田家位於黃埔住宅區一間擬日式拉麵小店,裝潢光鮮,配上拉麵吧檯,會令人聯想到在日本亂逛嘅日子。一啲旺角日式放題feel,一啲平民feel。But you know never judge a book with its cover.今日我試左:雞白湯豚骨拉麵(曲麵) $85湯頭相比傳統嘅拉麵少左一份油膩,比較清,唔會有層油浮係面湯底好濃嘅老雞湯味,跟著係豬骨湯啲膠質,加左少少蔥同洋蔥絲味道更完整,連續埋清新嘅餘韻。佢哋用曲麵,聽到給曲麵唔好以為係公仔麵果啲,完全唔同檔次,佢係有曲線嘅拉麵可以增加同湯嘅接觸面,配合埋個重膠質嘅湯底,令佢可以黏著啲湯。我今次揀左硬麵拉麵本身嘅麵味鎖係入味,唔會放再出嚟蓋過清香嘅湯。跟麵嘅腩肉叉燒,好香醬油味,追加左紫菜$10同糖心蛋$16紫菜香,並唔淋,唔會好大片,而糖心蛋呢係醃過嘅,蛋白有鹹香醬油味,而蛋黃就不得了除左糖心之餘蛋香味濃,香,微黏。兩啖可以食半隻,所以佢哋好貼心咁有兩份半隻,份量剛好。柚子辛囗拉麵 $98柚子 X 辛味 X 豬骨湯底油而不膩,甘醇,先是柚子甜,跟著嘅辣就好快咁擁出嚟,平息過後傳統豬肉湯嘅甜作餘韻。配埋柚子辛味芽菜青蔥紅洋
紅磡金田家

今日我試左:

雞白湯豚骨拉麵(曲麵) $85
湯頭相比傳統嘅拉麵少左一份油膩,比較清,唔會有層油浮係面
湯底好濃嘅老雞湯味,跟著係豬骨湯啲膠質,
加左少少蔥同洋蔥絲味道更完整,連續埋清新嘅餘韻。
拉麵本身嘅麵味鎖係入味,唔會放再出嚟蓋過清香嘅湯。
跟麵嘅腩肉叉燒,好香醬油味,
追加左紫菜$10同糖心蛋$16

柚子辛囗拉麵 $98

柚子 X 辛味 X 豬骨

配埋柚子辛味芽菜青蔥紅洋蔥,一反拉麵嘅傳統形象,油膩、濃味。
直麵軟硬正常,亦拿捏得好好,黏韌。黑豚叉燒多肉少膏,薄切,本以為肉會硬而韌,但係反而肉髮軟,但肉味在卻被鹹味淹蓋。份量足整體黎講好好食。追加左腩肉叉燒$20

小食:雅布尼 $28
雅布尼叉燒睇落去似係一份黑啲嘅普通嘅腩肉叉燒,但係相比之下雅布尼叉燒炭燒味比較重,入口鬆軟,中間嘅脂肪入口即溶,如果你話普通嘅腩肉叉燒係三文魚,雅布尼叉燒就係炙燒三文魚。
雖然,但係值得一試。再配埋綠茶或者可爾必思,解膩,可上癮