2020-05-02 31 浏览
近黎都食過2次馬祖台灣麵既2間分店,一次係食養生湯麵而另一次係食佢養生火鍋,今過2次比我既感覺都好滿意.今次經過天后先發現原來呢間先係佢既總店,又衝入去試試.台灣藥膳古早牛肉湯麵,記得第一次食既時候牛肉麵賣晒無得試,今次終於有機會初嚐古早牛肉麵.牛肉麵配上台灣手工拉麵,拉麵係扁闊身狀,入口唔會糊帶點麵粉香同綿韌感.牛肉古早湯底呈深啡色,味道帶牛肉濃湯味濃中帶甜,藥膳味唔重,帶陣陣紅棗同蘿蔔甜味又唔會油膩.牛腩炆得夠晒淋又滑嫩,入口嚼幾下已經足夠.紅油抄手用上較大粒既鮮蝦雲吞,蝦肉爽彈加上雲吞皮掛上麻辣油後入口十分刺激,先麻後辣.雲吞皮略厚身,薄身會更滋味.上湯浸時蔬湯底都係用上藥膳湯底煮成,湯底用上紅棗雞湯比古早牛肉湯相對較清甜,配上味道較淡既蔬菜為蔬菜作調味,滋補又夠養生.