MEMOIR @memoir.causewaybay 📍:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓🚗:銅鑼灣地鐵B/C出口 經天橋步行7分鐘📞:+852 9445-8122💲:~HKD270/head for dinnerFood quality✔️:意式奶凍、吉列牛肉薯餅👌🏼:慢煮法國鴨胸、煙三文魚腐皮餃總結:😋呢間近日經常榮登OR第一或二名 售賣西餐同時有啲日式小食咁 總括講就甜品同小食出色 主菜就普通👋🏼😋意式奶凍真係其貌不揚 以為冇咩驚喜 可能因有反差關係 我覺得好好食 伯爵茶味好濃 奶凍質感又界乎軟淋淋同有咬口之間 好食推薦👍🏼😋牛肉薯餅都好食 外層好脆 內層牛肉切碎 所以阿婆無牙都咬到 配埋蜜糖芥末醬都好夾 不過唯一係切細件啲就容易碎哂 如果想食有咬口啲 呢件就唔適合你了🤪🤔️比起以上兩碟 主菜嘅慢煮法國鴨胸就真係失色咗 尤其佢都要$288 咁自然有要求了 雖然係慢煮但受熱有啲不平均 有幾塊較生 導致較韌口 醬同配料就幾夾件鴨💪🏼🤔️煙三文魚腐皮餃就正常發揮咗食材本身嘅味道 冇點落調味 幾清新嘅但冇咩驚喜 唯一要講係加咗藜麥 所以一啖食會方便啲 如果唔係切開哂就會散落一地咁呢hea😂
MEMOIR @memoir.causewaybay
📍:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
🚗:銅鑼灣地鐵B/C出口 經天橋步行7分鐘
📞:+852 9445-8122
💲:~HKD270/head for dinner

Food quality
✔️:意式奶凍、吉列牛肉薯餅
👌🏼:慢煮法國鴨胸、煙三文魚腐皮餃

總結:

🤔️煙三文魚腐皮餃就正常發揮咗食材本身嘅味道 冇點落調味 幾清新嘅但冇咩驚喜 唯一要講係加咗藜麥 所以一啖食會方便啲 如果唔係切開哂就會散落一地咁呢hea😂 但佢嗰size又唔係一啖食到嗰種 所以建議整一口size 方便啲淑女進食

🤔️呢間價錢都進取 但以呢個價嚟講係裝修 擺盤 even餐牌設計都有頗大嘅改善空間 其實佢餐牌係手作自己整嘅 呢點我幾鍾意 不過改下唔用牛皮紙及用鐵圈合埋成本嘢應該會高檔啲啲🔥

😨呢點唔關餐廳事 鐵b出口直出有好大招牌寫住永光 被佢fake 咗上去先知去錯地方🙃 大家唔好好似我咁on_亂咁走錯地方