2022-05-29 21 浏览
最近留意到屋企附近開咗間新嘅日本餐廳,一向鐘意食日本料理嘅我又點可以放過呢🤤!呢間餐廳係來自名古屋嘅過江龍,食物選擇非常多,其中以吞拿魚料理最為出名,我同朋友今次就嚟咗餐「全鮪宴」😋🐟!• 大將Tasting Combo (二人前) $188呢個吞拿魚拼盤擺盤勁精緻,Menu上面最吸引我嘅一定係佢,幾乎枱枱都有嗌!裡面嘅八小碟包括有芝麻納豆吞拿魚、吞拿魚山芋漬、赤身、松露大拖羅、中拖羅、吞拿魚血合、大目山葵漬同旗魚,用上吞拿魚唔同嘅部位去配搭日式食材,而當中我幾鐘意松露大拖羅同大目山葵漬,前者松露味唔算太強烈,啱啱好能夠令拖羅嘅香味提升,而後者嘅山葵漬口味偏濃,配上魚味較重嘅大目吞拿魚更顯風味😌• 七武士鮪魚刺身盛 $208有齊赤身、中拖羅、大拖羅、黃鰭、長鰭、大目同旗魚,比起tasting combo呢個刺身盛可以更原汁原味咁品嚐到唔同品種同部位嘅吞拿魚✨• 本鮪三貫壽司盛 $108三貫壽司分別係本鮪赤身、中拖羅同大拖羅,我嘅first pick當然係肥美十足、肉質軟滑嘅大拖羅啦,略嫌飯粒比較濕黏,有少少影響到口感🤔• 中落鐵火 $58用咗大魚骨旁邊嘅魚肉製成嘅鐵火卷,鐵銹味較重😛•

• 大將Tasting Combo (二人前) $188

• 七武士鮪魚刺身盛 $208

• 本鮪三貫壽司盛 $108

• 中落鐵火 $58
用咗大魚骨旁邊嘅魚肉製成嘅鐵火卷,鐵銹味較重😛

• 元祖唐揚吞拿魚 $108
少可見到吞拿魚做唐揚,熟食嘅吞拿魚魚味更加之濃,而且都有肉汁,效果算係唔錯,不過放耐咗肉質會變得乾身,建議盡快食用🫢

• 松葉蟹肉春卷沙律 $138
呢個有啲似越式米紙卷,外皮煙煙韌韌中間包住大量蔬菜,口感豐富有層次,一入口麻醬味有啲重,後期先食到松葉蟹嘅鮮味😗