2023-04-28
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.8/5💜因為能源耗盡,最後選擇喺香港降落嘅太空飛船🚀有幸成為首批登上The Ark太空飛船嘅人類😍仲可以試到由能量晶體製作而成嘅食物🍔餐廳分為兩層設計,全間餐廳都仿效電影入面嘅飛船製作,每一幅牆身都無重複,而且仲有立體Led投影,可以見到星級主廚同變形金剛製作食物嘅過程,非常有趣🍔🍟為咗慶祝首間The Ark旗艦店開幕,仲有獨家發售100 件限量版變形金剛模型🤖極具收藏價值,除咗呢款模型之外,仲有其他商品&紀念品發售☺️而全間餐廳最值得欣賞嘅就係3米高嘅柯柏文機甲模型,留心睇腳上仲有戰傷痕跡,模型非常細緻,FANS一定要黎睇,聽過仲用咗七位數字製作😳✅安格斯松露漢堡印咗變形金剛圖案嘅漢堡包,用咗優質進口穀飼安格斯牛肉,配上黑松露醬,味道更加豐富✅蟹肉牛油果漢堡加咗紅菜頭汁嘅漢堡包,外型更加吸引🤩中間夾住啖啖蟹肉餅,非常滋味😋我比較中意呢款😜✅勁脆雞塊用咗無激素白羽雞,先焗後炸保持雞肉外脆內軟嘅口感,最重要係鎖住肉汁,非常出色🍗✅藍色星光構思來自能量晶體轉化成飲品,用蝶豆花製造天然色素,配上青檸、薄荷、蒟蒻果凍,口感清新🌱✅四季冰晴用咗台灣四季春茶葉
💜回頭指數:4.8/5💜
✅安格斯松露漢堡
✅蟹肉牛油果漢堡
✅勁脆雞塊
✅藍色星光
✅四季冰晴
用咗台灣四季春茶葉,味道唔會太甜,非常解膩🥤都真係幾唔錯👍🏻
✅特濃可可雪糕&能量海鹽雪糕
雪糕可以選兩溝,兩款都好好味,海鹽雪糕甜中帶少少鹹味,幾有趣;可可雪糕嘅朱古力味非常濃郁,甚至會蓋過海鹽味,所以食嘅時候可以先食海鹽味😋
🐻總結
視覺味覺並重嘅餐廳,特登請咗星級廚師,令到食物質素非常高,絕對係一間有誠意嘅主題餐廳👍🏻👍🏻
推薦可可雪糕🍦炸雞🍗四季冰晴🥤蟹肉牛油果漢堡🍔
📍THE ARK