2019-03-22
知道中環一間出名食滑蛋叉燒飯嘅老店結業 未趕得切去朝聖嘅話非常傷心 於是挑起左我條根一於嚟到四季補返數之前一直聽友人講過呢一度嘅滑蛋叉燒飯非常出色 只是咁岩今日過開來做嘢 就約埋朋友過嚟食個lunch我哋一點左右嚟到前面都仲有十幾張枱 但係由於我哋已經決定咗要食到佢所以排幾耐都決定要排 最終我哋排咗唔使一個鐘終於入座當然要叫佢哋將招牌嘅叉燒滑蛋飯 另外再叫多個常番茄牛肉通粉配炒蛋多士飯嚟到相當精美 炒蛋非常之嫩滑有半生熟嘅效果 配上佢哋嘅甜豉油簡直係完美 滑蛋叉燒飯我都有食過坊間幾間出名嘅 但係相比之下我就覺得呢一度嘅最為出色 因為佢嘅甜豉油味道係最好 而且下便嘅飯係軟硬適中 好容易令人一啖接一啖咁食唔愛嘅番茄牛肉通粉個人認為偏酸 對於鍾意食蕃茄嘅朋友一定會好喜歡至於個炒滑蛋同滑蛋叉燒飯嘅蛋係一樣咁出色 最令我驚喜嘅係嗰塊多士 搽咗相當多嘅牛油 係從來未食過一間茶餐廳嘅多士可以咁好食 非常香口總括來講如果佢唔係要排隊排咁耐嘅話我日日食都可以
至於個炒滑蛋同滑蛋叉燒飯嘅蛋係一樣咁出色
總括來講如果佢唔係要排隊排咁耐嘅話我日日食都可以