餐厅: 八一漁八
资讯:

最近又多咗同朋友聚會嘅時間,而好多時首選嘅地區都係尖沙咀,最近就發現喺海港城新開左呢間海鮮餐廳,據了解係由新加坡總廚張偉忠師傅主理既🧑🏻‍🍳環境優雅舒適,可以飽覽醉人嘅美景😍,同時又適合三五知己聚會前菜係醉酒「法式鵝肝」、「黃金炸魚皮」⚜️,前者質感粉嫩,後者香脆而滿有鹹蛋🥚嘅香氣,令人吃到欲罷不能~ 主菜前來暖胃的湯品🍲— 「薑汁米酒貴妃蚌」,湯頭偏creamy,挺有暖胃之效🌤️🥰必點係「48小時熟成煙燻片皮鴨」🦆,鴨肉香氣滿溢,皮香肉嫰,當中嘅青醬更加有畫龍點睛之效~ 既然係海鮮餐廳🐟🦐🐙🦞,當然要試試海鮮菜式, 點既係「瓦罉薑葱蘿蔔糕焗蟹」,效果都令人唔失望對於我嚟講,「滑蛋生蝦香煎兩麵黃」既麵🍜,反而係重點,麵餅盡收精華~食過蔬菜「九年百合珍菌炒蘆筍」後,作結嘅係香茅蘆薈果凍,勝在唔會過分甜膩,確係非常refresh🌱

環境優雅舒適,可以飽覽醉人嘅美景😍,同時又適合三五知己聚會