這間食市食物的價錢,以它的質數及地段其實是OK的, 這個不用我多說, 但伙記的態度, 差就緊嫁啦, 不外乎都係催你落及埋單, 以這裡的人流呢講可以理解. 但經過今日的事件, 發覺有些伙記(由奇是企近門口的個條阿叔)的態度不只奇差,是完全有問題.事發是這樣的:當我坐下落單後, 便想到洗手間洗手, 通常一般茶餐廳的洗手間在後巷, 而進入後巷的門都是和正門距離最遠的, 所以的去了最入的門到後巷洗手, 洗完手出來一坐下, 就有個阿叔好似想殺人咁走埋呢, 同我講:" 你頭先係個度出呢牙(意思指最入面個度後巷門)? 吓?你九曲十三彎走去女厠牙?"(我當時感覺唔係一個仕應同我講緊嘢, 而係比黑'社會兇緊, 就像兒時在球場比人問靚仔, 呢我個球場玩,未比人打過牙?個隻,我當時又"餚"(可能是童年陰影)又"out"哂頭, 我心諗入去洗手時又無用門貼住女厠牌D厠所), 過左2秒再講:"男厠個邊ma!"跟住佢行開左!我望一望水吧另一邊原來還有一道門通去後巷, 但我坐的位置跟本見不到有男厠女厠的指示牌, 點知你間茶餐廳咁高級, 男女厠分開唔同後巷! 通常荼餐廳男女厠係晒一條後巷家ma!過了半分鐘, 我心心不憤
事發是這樣的:
當我坐下落單後, 便想到洗手間洗手, 通常一般茶餐廳的洗手間在後巷, 而進入後巷的門都是和正門距離最遠的, 所以的去了最入的門到後巷洗手, 洗完手出來一坐下, 就有個阿叔好似想殺人咁走埋呢, 同我講:" 你頭先係個度出呢牙(意思指最入面個度後巷門)? 吓?你九曲十三彎走去女厠牙?"(我當時感覺唔係一個仕應同我講緊嘢, 而係比黑'社會兇緊, 就像兒時在球場比人問靚仔, 呢我個球場玩,未比人打過牙?個隻,我當時又"餚"(可能是童年陰影)又"out"哂頭, 我心諗入去洗手時又無用門貼住女厠牌D厠所), 過左2秒再講:"男厠個邊ma!"跟住佢行開左!我望一望水吧另一邊原來還有一道門通去後巷, 但我坐的位置跟本見不到有男厠女厠的指示牌, 點知你間茶餐廳咁高級, 男女厠分開唔同後巷! 通常荼餐廳男女厠係晒一條後巷家ma!過了半分鐘, 我心心不憤, 我坐的位置是背向兩道後巷門, 所以我轉身望望他所指男厠的那道後巷門附近有冇明確的男厠指示牌, 但我轉身一望, 我望的方向個條阿叔咁"arm"又企左係度, 佢以為我望佢, 跟住佢怒啤兇我, 佢個樣像說"係唔係順呀, 再望打你嗱!"只好轉返身, 嗱嗱聲食埋個茶餐走.
我比錢時, 再向那道門望一望, 只見有個很小的男厠牌在門頂上!
在這件事我不是沒有錯, 但伙記對客人的態度的確有問題! 都唔知佢地粒米之蓮一星點呃返來! D伙記不嬲對客D態度都唔係好, D微服出巡的迷之蓮外國人, 唔知係咪D伙記不懂向他們惡言(因為唔識講英文), 先比佢地呃到粒星返來! 我諗好難可以再係其他有米之蓮星級的餐廳中得到這些待遇(就算冇星都很難)! 想食滑蛋, 以後只去銅鑼灣的北海道牧場餐廳算了, 人地加落蛋的是3.6牛奶Tim呀!
2009-08-10