💕纪念一下我地开始分享了美食8个月, 梗系要食下有深度带有艺术气息的美食, 之前见到ATUM的afternoon tea set一直好想试下, 摆盘好靓, 岩晒我地呢到伪文青XD😂下午茶系一份甜品拼盘 ($408/ 2人份),包左两份沙律和两杯杯饮品,特色饮品需要另外加$20~每一件都好精致, 有烟三文鱼薄饼、迷你三明治、泡芙、朱古力、马卡龙等等, 每款甜品都有两件, 共有24件~😍配色好靓, 色彩鲜艳, 摆盘好似艺术品, 整个画面很美! 除左甜品仲有少量咸食~咸点入面我地钟意佢的烟三文鱼薄饼同蟹肉青瓜,三文鱼入口几新鲜加香脆饼底,满满的蟹肉令口感好丰富!仲有鹅肝鱼子酱薄饼, 鱼子酱听落好矜贵, 但都放左唔少嫁, 加埋鹅肝好鲜味, 鱼子在口中爆开好正!甜点方面就比较钟意甜橙芒果吉士挞, 甜橙同吉士好夹, 好香的果香味!紫薯挞都不错, 平时好惊紫薯太甜, 呢款唔会太浓味, 比较light, 唔会好腻!花生brownie都几特别, 平时朱古力brownie就食得多, 花生味就比较少见, 好creamy同香浓!最后当然要提下港女最钟意的马卡龙,我地本身就唔太好macaroon, 因为唔中意太

Afternoon  tea  set

最后当然要提下港女最钟意的马卡龙,我地本身就唔太好macaroon, 因为唔中意太甜,
但呢几款冇想像中咁甜, 最喜欢红莓和朱古力味,红莓味酸酸甜甜, 朱古力味就浓郁偏苦的dark chocolate~👍🏻

Tea set包的饮品我地点了玫瑰蒿麦茶($48), 有好香浓的玄米茶味, 但玄米太出盖过晒玫瑰味XD
有机杂莓果茶 ($48), 杂莓味好出, 仲有洛神花味, 有消脂的作用嫁XD😆
玫瑰蒿麦茶

有机杂莓果茶

餐厅坐位好阔落, 采用了落地玻璃窗令光线充足, 白光灯的环境好relax, 可以系到hea一个下午, 岩晒谈心☺️
Afternoon tea set仲可以写字, 庆生/ 特别日子岩晒!👍🏻👍🏻

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比个like我地, 大家的支持好重要😚

2019-05-25
庆祝纪念