❀ Lex Coffee #西环 ❀❗️充满艺术气息之Cafe 艺术打印咖啡超吸睛❗️——————————————————仲住喺西环嘅时候多次经过呢一间餐厅,每次都俾佢嘅外墙装修所吸引,有极高楼底,而且摆满各式各样嘅艺术品,喺附近难得一见较为靓嘅餐厅💖而且仲有打卡able嘅艺术打印咖啡同埋tiramisu,经常都座无虚席,今次终于book位去到!食物以Cafe水平来讲算唔错,内里亦摆满左多种有个性嘅艺术品,几啱同朋友相聚影吓相👭🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 龙虾意大利饭 $198 (4/5) 大条开边龙虾🦞肉质弹牙,而且有好多膏,呢个价钱来讲算唔错,如果想净系食龙虾都可以﹐$398就有成只龙虾。饭粒被龙虾汁完全包围,中间心会微微硬啲,表面再加上大量芝士,大致唔错,如果龙虾汁鲜味可以再突出啲就更好🙈,而家有点被芝士味盖过。.☞ 慢煮三文鱼扒 $198 (4.2/5)朋友大力推荐三文鱼扒,果然唔错!慢煮嘅三文鱼扒肉质细嫩,之后再煎香过外皮,非常香脆,好好食😋!表面加上咸香嘅三文鱼子,提升鲜味,更为出色!.☞ 艺术打印朱古力 $88 (4/5)呢度嘅艺术打印饮品绝对系餐厅嘅signature,一见到就会
❀ Lex Coffee #西环 ❀
❗️充满艺术气息之Cafe 艺术打印咖啡超吸睛❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 龙虾意大利饭 $198 (4/5)
龙虾意大利饭

☞ 慢煮三文鱼扒 $198 (4.2/5)
朋友大力推荐三文鱼扒,果然唔错!
表面加上咸香嘅三文鱼子,提升鲜味,更为出色!
慢煮三文鱼扒

☞ 艺术打印朱古力 $88 (4/5)
呢度嘅艺术打印饮品绝对系餐厅嘅signature,一见到就会知系Lex coffee🤣。
当日冇晒咖啡,唯有转做朱古力。本身谂住都只系打卡饮品,所以冇抱太高嘅期望,不过整体味道都算比想像中好👌🏻。
朱古力味唔会太甜,不过就未至于极浓郁,胜在冇咁腻 (追求极度香浓嘅就可能会有啲失望)。
表面嘅打印应该系忌廉奶泡,奶香十足,口感丰盈,冇任何怪味,想打下卡嘅饮一杯都无妨。
艺术打印朱古力

☞ Tiramisu $68 (4.1/5)
另一个餐厅嘅特色绝对系呢个tiramisu,碌一碌佢哋嘅IG会见到几乎全部都系呢样😂。
用上比较微流质嘅mascarpone,夹住斟满咖啡酒嘅手指饼。
咖啡味、酒味嘅浓度以及整体湿度都平衡得恰到好处,有种入口即溶嘅感觉,做到tiramisu应有嘅味道,食晒都唔会觉得好腻👍🏻。
个人认为其实tiramisu做法都系大同小异,好少会好难食,所以唔会话有惊喜,但绝对唔错。
PS见餐牌、网上嘅图片都有块果干喺面头,唔知点解我𠮶日冇咗🙈。
Tiramisu

——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3.7/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
全部食物水准都大致唔错,系一间既有打卡元素亦维持到食物质素嘅Cafe,当然就未至于高级餐厅咁大惊喜🙈但普通同朋友相聚都系一个唔错嘅选择👌🏻。

龙虾意大利饭
慢煮三文鱼扒