【Lex Coffee】呢间cafe必试嘅时候一定唔少得彩绘咖啡拉花,今日终於畀我饮到!仲顺便同friend食咗个靓靓brunch,大满足~Artsy Print Coffee|Starry Night($88)个base有得拣咖啡或者朱古力,彩绘都唔止Starry Night嘅,不过呢幅文盲都认得出嘅名画最啱我呢啲pretentious嘅fake manching所以拣咗最大路嘅option。咖啡冻的,味道柔顺,淡淡清幽嘅咖啡香轻轻盛托起一整个Starry Night嘅哀愁。而Starry Night嘅内里原来系绵滑得嚟又几sweet几smooth嘅cream,唔肥唔腻,亦唔易散。呢杯饮品我唯一谂到嘅缺点系饮咗就会破坏幅画so9sadDirty($41)朋友拣嘅Dirty都系冻的,比例上较为充沛嘅奶量令呢杯号称Dirty的咖啡反而饮出pure and true嘅感觉、幼嫩嘅风味。Korean Style Kimchi Risotto($168)虽有韩式呢个形容词but tbh除咗泡菜之外,呢碟饭完全系高水准西餐厅嘅气墙instead of街边伪韩吊高嚟卖嗰种so called韩式!饭
【Lex Coffee】

Dirty($41)

虽有韩式呢个形容词but tbh除咗泡菜之外,呢碟饭完全系高水准西餐厅嘅气墙instead of街边伪韩吊高嚟卖嗰种so called韩式!饭软硬适中,creamy嘅质感令视觉上同味觉上嘅享受程度都无可挑剔;辣酱五花肉嘅肥瘦比例恰到好处,肉质鲜嫩多汁,连我呢位以减肥作为生命重任嘅朋友都忍唔住嚼晒成旧兼食完又食,仲话觉得好jengggg

Onsen Tamago Carbonara($158)
温泉蛋卡邦尼意粉比较偏乾身,同risotto相比更加凸显佢自立爽朗嘅个性。两种取向各有千秋,佢嘅bacon同ham都好夹个扁意粉,加埋可以自己督穿嘅温泉蛋也是一番享受。

Crab Meat and Crab Roe Mango Salad($128)
蟹肉、蟹籽、芒果,几款高档而且冇人会唔锺意嘅上等食品聚首一堂,我呢就流晒口水。真心一赞无论系蟹肉蟹籽定芒果都畀得慷慨,每啖都好refreshing又satisfying。正!

———————————————

#lexcoffee

Lex Coffee (西环)
西环坚尼地城卑路乍街100号地舖
  • 艺术打印咖啡
2021-08-08 1219 浏览
Lex Coffee西环坚尼地城卑路乍街100号地舖招牌波士顿龙虾意大利面 (set) $198嚟之前喺网上见到卖相好吸引嘅龙虾risotto 本来已经谂住叫 点知lunch set有呢款差唔多嘅选择 一样价钱但系包埋前菜同饮品 即刻转左軚前菜可以拣是日餐汤配十谷面包又或者沙律 我就拣左前者 一小块嘅面包 脆身 微热 上面落咗橄榄油 餐汤系洋葱大蒜汤 感觉蒜味唔重 特别在於”汤”嘅口感同味道似系流质嘅薯蓉 我觉得好好饮面系我中意食嘅扁意粉 配茄汁肉酱类嘅sauce 一两粒车厘茄伴碟 主材料龙虾足料 半只开边龙虾 跟龙虾头同去咗壳嘅蟹钳 应该事先整松咗龙虾身 好易落刀去壳 龙虾肉嫩 亦食得出炙烧过嘅味道 咁啱近期食过几次龙虾 比较之下即刻feel到佢嘅质素餐饮方面 我就+$15 upgrade咗做latte 如果你想拣mocha或者signature嘅art coffee呢啲lunch set menu无嘅option 就需要另叫呢个价食到有龙虾做材料嘅set 仲要系有水准 性价比算系唔错慢煮纽西兰草饲羊4支骨羊架配紫薯蓉佐日式烧汁 $238呢份main course唔喺lunch se
Lex Coffee
西环坚尼地城卑路乍街100号地舖

招牌波士顿龙虾意大利面 (set) $198

慢煮纽西兰草饲羊4支骨羊架配紫薯蓉佐日式烧汁 $238
呢份main course唔喺lunch set嘅选择 纯粹喺当时想食羊架就叫咗
羊架有4支 肉质几肥美 火喉控制得几好 口感唔错 有少少羊骚味但系唔算重 我欣赏佢嘅系觉得羊肉本身嘅味道已经几出同好食 唔需要靠过多嘅调味 另外配羊架嘅酱汁都几特别 食唔出具体系咩 但就同羊架几match
主要伴碟嘅有份量唔少嘅紫薯蓉 呢种配法应该都唔常见 我个人对紫薯无特别喜好 反而伴碟嘅几粒车厘茄就几啱我 又甜又够温度 好开胃 至於另外几条卖相同味道似系豆角嘅就几爽口
我试左呢间coffee shop嘅两个主菜 同样觉得有相当质素 慕名而嚟饮咖啡嘅朋友 可以考虑系埋呢度叹返满足嘅一餐
  • 龙虾意大利饭
  • 艺术打印咖啡
LEX 行嘅系艺术x美食路线,所以特别注重提升客人嘅用餐感觉,例如菜式设计、摆碟都有配合艺术感。但系就系正正系因为咁样,所以反而一直被耽误了🤣。我就系因为呢个原因,未试前觉得呢间餐厅应该价格不菲,以打卡做卖点但好睇未必好食个类。.咁啱要去坚尼地城,上网见到佢系同区都好似排第一,见有时间就姑且一试。去到餐厅装修几靓楼底好高,装饰柜摆咗好多色彩缤纷嘅精品做装饰,墙身有好多色彩缤纷挂画。客同样多,餐厅一边既2-4人台,台同台之间都几逼下。同埋觉得佢摆位方面有少少奇怪,有啲枱好逼有啲枱又好阔落唔太整齐,呢部份要扣啲分。.二人叫左:.火炙尼斯吞拿鱼沙律 💲128⭐️3.8/5啱啱冇几耐之前用差唔多嘅价钱食过一个好难食嘅鸡胸沙律,仲唔开心紧。试呢一个感觉唔同晒,火炙吞拿鱼份量虽然唔系好多,但系几嫩口。其实沙律唔难整得好食,呢个满意。.韩式泡菜意大利饭 配 辣酱五花肉 💲168⭐️4.2/5呢个韩式泡菜意大利饭,唔系啲咩惊喜货,但系好啱胃口。一向韩国餐厅,我都锺意食泡菜炒饭,基本上见到有我都会试。估唔到泡菜同意大利饭都一样咁夹,少少辣再夹埋奶油嘅香,又OK! 猪腩肉留哂俾生酮中嘅食伴试,试咗少少,觉得上
二人叫左:
火炙尼斯吞拿鱼沙律 💲128
⭐️3.8/5
韩式泡菜意大利饭 配 辣酱五花肉 💲168
⭐️4.2/5
呢个韩式泡菜意大利饭,唔系啲咩惊喜货,但系好啱胃口。一向韩国餐厅,我都锺意食泡菜炒饭,基本上见到有我都会试。估唔到泡菜同意大利饭都一样咁夹,少少辣再夹埋奶油嘅香,又OK! 猪腩肉留哂俾生酮中嘅食伴试,试咗少少,觉得上面酱汁几香。
烤三文鱼 配 芦笋 龙蒿奶油酱 💲198
⭐️4.3/5
我觉得呢一间都可以归去做生酮餐厅,因为佢呢个低碳烤三文鱼主食做得好好,块三文鱼个皮焗得好香脆,又系几啱胃口。虽然知道呢份餐唔属於我嘅🤣,但忍唔住食咗好多。
艺术打印咖啡 💲88
⭐️3.8/5
呢杯咖啡唔平,因为客人可以自订图案/俾相佢哋打印上去冻咖啡或者朱古力上面。因为个奶泡系冻嘅,所以打印可以摆好耐好耐都唔会化,方便晒大家慢慢影。我本身系即兴去食,当然唔会好似隔离两台咁样,准备定图案俾佢哋印😄。餐厅准备左最传统嘅梵高Starry Night 或者村上隆花花俾大家拣。虽然我好锺意梵高,不过我觉得幅画印咖啡上面有啲暗,所以拣咗色彩缤纷啲嘅🌼🌝🌸村上隆衬返个餐厅环境。净系讲杯咖啡我觉得比想像中好,个奶泡同平日饮到嘅有少少唔同,比一般厚身同带甜。个印花果然系Long Last,我饮到见底嗰啲印花都无化开。
总结:或者我今日好彩,所有叫返嚟嘅餐点虽然唔系话好惊喜但系质素都令我好满意。有摆盘味道唔错,同类西餐计呢到价格都系合理水平之内。因为生酮中限制左部分点菜,例如佢名物 Tiramisu 无试到,可以encore系列。
火炙尼斯吞拿鱼沙律
烤三文鱼 配 芦笋 龙蒿奶油酱
韩式泡菜意大利饭 配 辣酱五花肉
火炙尼斯吞拿鱼沙律
烤三文鱼 配 芦笋 龙蒿奶油酱
韩式泡菜意大利饭 配 辣酱五花肉
  • 慢煮三文鱼扒
2021-07-16 1715 浏览
之前食过k11 musea既一间靓靓coffee shop之後,就一直好想试西环既呢间店,今日终於有机会啦!!!一入门口,因为佢楼底比较高,装饰同摆设都好用心,枱与枱之间既距离唔会太近,感觉好舒服。由於选择太多,花多眼乱既关系,我地先点左饮品,再慢慢睇食物。Cappuccino 整体偏奶少少,但系奶泡打得好细滑。Dirty相对比较出众~~~面层既Espresso同下层冻奶系口入面融合既口感同味道几好,而且卖相都做得好👍Cold Cuts & Cheese Platter有多款cheese同ham,最适合慢慢倾计share食~份量同种类都几多架!Sauteed Tangy Octopus八爪鱼咬落去几弹牙,下面有火箭菜,酱汁方面主要系蒜蓉既香味,几开胃。Angus Premium Rib-eye Steak (10oz)叫左5成熟,少少煎得唔均匀,但煎得好香~~~肉味亦浓。唔觉有筋位,有少少肥膏,令到牛排味道更香🤤个蒜头都系一个加分位,熟透够软身之余外层仲有少少香口。

Cappuccino
整体偏奶少少,但系奶泡打得好细滑。

Dirty

Cold Cuts & Cheese Platter

Sauteed Tangy Octopus

2021-07-14
今日约左友人黎坚尼地城食lunch,友人提议不如黎Lex Coffee,果然系好提议,之前次次黎食完感觉都好畅快。呢间cafe环境真系坚离地,楼底足有两层高,空间感十足,装修精致重艺术感,入到黎已经觉得别有洞天,同外面条街格格不入!平日午餐时间有Lunch Special餐牌,有三款主菜拣(今次全部都系意大利面或饭),包汤或沙律,同Hot Americano 或 Honey Lime。可以加$15升级其他咖啡,加$10升级大杯或转冻饮,加$38升级有机热茶,同加$38要德国芝士蛋糕。我地各叫左一个午餐分享,另外再叫多个汉堡些牙。是日浓汤配十谷面包(跟餐)是日浓汤系大蒜薯仔汤,好滑都够浓。十谷面包一细块,少少脆,上面加左少少橄榄油。烤红菜头柑橘沙律配柠檬香醋(跟餐)烤红菜头柑橘沙律配柠檬香醋主要系新鲜沙律绿叶菜,加上红菜头粒,车厘茄,橙粒,Brie芝士块,同松子,材料丰富。个柠檬香醋汁好酸。呢个沙律唔油腻,非常健康。招牌波士顿龙虾意大利面 $198 另加一已经唔系第一次食招牌波士顿龙虾意大利面,绝对要encore。波士顿龙虾半只连头,好易用刀叉就起到肉,仲有一只龙虾钳肉已去殻。今次嘅波士

是日浓汤配十谷面包(跟餐)

是日浓汤配十谷面包

烤红菜头柑橘沙律配柠檬香醋

烤红菜头柑橘沙律配柠檬香醋(跟餐)

招牌波士顿龙虾意大利面 $198 另加一

招牌波士顿龙虾意大利面

已经唔系第一次食招牌波士顿龙虾意大利面,绝对要encore。波士顿龙虾半只连头,好易用刀叉就起到肉,仲有一只龙虾钳肉已去殻。今次嘅波士顿龙虾真系好正,我从来冇食过咁好食嘅龙虾。首先肉质超鲜甜嫩口唔韧,简单用黑椒调味就够。最厉害系虾头爆膏,有橙色咸蛋黄同黄色滑溜虾膏,好满足!龙虾下面有唔少幼身扁意大利面,加左唔少洋葱粒加添口感,汁系够味,如果龙虾味浓啲更好。可能我哋放耐左先食,意大利面已经有啲稔左。伴碟有两粒车厘茄同食用花。

现刨黑松露蘑菇鸡肉意大利饭 $158 另加一

现刨黑松露蘑菇鸡肉意大利饭

意大利饭几有咬口。好多唔同种类菇菌而份量好多,同意大利饭一齐食口感丰富。鸡肉系鸡胸肉,好瘦不过唔算鞋。兜饭带微微嘅黑松露味,如果黑松露味再浓啲就正啦。面头例牌用左食用花装饰下。
现刨黑松露蘑菇鸡肉意大利饭

招牌牛肩肉汉堡 $178 另加一

招牌牛肩肉汉堡

另外叫左个招牌牛肩肉汉堡分享。牛肩肉汉堡好大个!
招牌牛肩肉汉堡

最上面块包下面有太阳蛋,非常抢眼。然後下面系两块咸香烟肉,主角汉堡扒同大大块车打芝士。再下面系青瓜片,番茄片,同沙律菜。汉堡扒好厚身,虽然无得拣生熟度,但系厨师整得几好,外面熟透而中心仲有少少生,肉汁丰富唔会太乾。面包明显烤过,香脆松软。厨师体贴将四条酸青瓜另放。伴碟唔系一贯既薯条,而系比较健康既粟米片,不过非常重味。

招牌牛肩肉汉堡

Honey Lime (跟餐)(左)

首先套杯几美观。Honey Lime系一贯好饮。青柠同蜜糖比例平衡得好好,唔会过甜。

Honey Lime,蝶豆花蜂蜜青柠气泡水

蝶豆花蜂蜜青柠气泡水 (跟餐加$10)(右)

原来热青柠水升级会变左蝶豆花蜂蜜青柠气泡水。首先个紫色好靓,味道方面都唔错,完全唔会过甜但解渴。

今餐特别锺意招牌波士顿龙虾同招牌牛肩肉汉堡。我锺意呢度Lunch Special餐牌定期会转,期待下次再黎试新野。
2021-07-15
招牌牛肩肉汉堡
本来是为了 打印咖啡而来的😅😅 没想到食物水准不错,环境很舒服。但可惜用餐时间只有75分钟,所以吃得有点急。因为我是上网订枱,没有收到侍应的通知。冻朱古力。 打印自己提供的相片+$20冻咖啡。 奶算滑,但咖啡有点浓可能因为需要打印照片,将照片稳固。 咖啡不可以太过松散关系吧。 但都算好饮。最大问题系😅 不想破坏相片,可以怎样搅匀杯咖啡去饮?😂😂综合芝士斑马火腿拼盘👍🏻 基本上应该用来配 红白酒,🤣但今天主题是咖啡。龙虾意大利饭😋😋榛子酱窝夫松饼。 榛子酱配窝夫超正😋

冻朱古力。
打印自己提供的相片+$20
艺术打印朱古力

冻咖啡。 奶算滑,但咖啡有点浓
最大问题系😅 不想破坏相片,可以怎样搅匀杯咖啡去饮?😂😂

综合芝士斑马火腿拼盘👍🏻
基本上应该用来配 红白酒,🤣但今天主题是咖啡。
综合芝士火腿拼盘

龙虾意大利饭😋😋
龙虾意大利饭

榛子酱窝夫松饼。 榛子酱配窝夫超正😋
榛子酱窝夫松饼
2021-09-11
艺术打印朱古力
综合芝士火腿拼盘
龙虾意大利饭
榛子酱窝夫松饼
2021-09-12 0 浏览
🖋招牌安格斯高级肉眼牛扒★ ★ ★ ★ ☆我地叫左牛肉熟成既程度系Medium rare熟成既程度 对我黎讲系刚好 控制得唔错牛扒配上左少少烧汁 不过对我而言 肉汁大於一切 而呢块扒都锁倒肉汁 quite juicy而份量上都几大份 都足够两个人share可惜系配菜只有薯仔 有点单调虎虾意粉 ★ ★ ★ ★ ☆意粉份量够两个人share虎虾大大只 意粉酱汁以蕃茄味做主调重点系呢度系用我最中意食linguine 去整呢个意粉 Tiramisu ★ ★ ★ ☆ ☆甜品唔系我最爱 但系如果静讲卖相都几IGable食落酒味比较浓郁 反而有d 喜出望外桂花柠檬绿茶★ ★ ★ ☆ ☆饮品如果想share 可以叫大size同样系岩岩好二人份量 味道唔太甜岩岩好 系呢个咁热既天气饮 系解渴!【後记】Cafe 入面环境宁静 留意下周围 有d 系黎庆祝生日有d 系简单朋友聚会 可以慢慢倾下计 食餐饭不过餐厅既收工时间比较早 如果食夜晚既人我觉得7点就好开始食😂另外佢地有杯饮品系可以print 张相落杯热饮度其实想试 但系价钱略高 所以都系放弃左
🖋

食落酒味比较浓郁 反而有d 喜出望外

桂花柠檬绿茶★ ★ ★ ☆ ☆

饮品如果想share 可以叫大size
同样系岩岩好二人份量 味道唔太甜
岩岩好 系呢个咁热既天气饮 系解渴!

【後记】
我觉得7点就好开始食😂
另外佢地有杯饮品系可以print 张相落杯热饮度
其实想试 但系价钱略高 所以都系放弃左
2021-09-11 1 浏览
Am impressed by their risottoThe tuna is slightly pan friedKeeping its tenderness and juiciness within With mango slices and roe at the side to balance the heaviness of the riceRisotto is cooked just rightWith enough chewiness Sauce is also very refreshingOverall a super healthy choice for both dinner or lunch Would love to try out their other pasta tooSeasonal drinks like soda doesn’t only look good but taste super fresh for the summer too

Am impressed by their risotto
Risotto is cooked just right
With enough chewiness
Sauce is also very refreshing
2021-09-10 0 浏览
今日天气劲热,又系唔想煮饭嘅日子,又周围搵嘅食,本来谂住去坚尼地城食煲仔饭,不过见劲多人排队,谂谂吓不如转食西餐,行过见到间Coffee个楼底超高,入面劲有艺术feel,谂都唔谂就入咗去,好彩仲有位,见到都九成满座😎我地个人叫左份🔸梦幻早餐:一嚟到见到个份量劲多,成个碟围住都用沙律菜同Parma ham同烟熏三文鱼围住,又有芝士香肠、烟肉、大啡菇炒蛋同埋新鲜菠萝,超级开胃同夹!另外我哋梗系叫咗个蟹肉蟹籽芒果沙律,味道好新鲜同开胃,又有少少芒果汁,啖啖的蟹肉!另外我老公咁锺意食肉,佢叫咗个Lex Burger汉堡,原来系用牛肩肉做,肉味劲浓郁,又有烟肉同埋蛋,食落去劲有层次👍👍👍另外我哋一人再叫咗杯嘢饮,同埋间野打卡影相都唔错👍👍

另外我哋一人再叫咗杯嘢饮,同埋间野打卡影相都唔错👍👍
2021-09-09 11 浏览
西环高楼底英伦风cafe 空间感大环境一流😌友人食过lunch set既龙虾意粉觉得好出色 今次夜晚黎试左其他野🤤Tiger Prawn Linguine🍝 $178虎虾新鲜大只弹牙 虾味浓郁 充满炭烧香🔥 扁意粉吸收虎虾鲜甜精华 加上轻微既蕃茄葱蒜香 感觉和谐开胃😋🥩Angus Premium Ribeye Steak $218叫左medium rare 少少焦香 食落软滑唔韧有肉香 落埋牛肉酱汁调味 整体唔错😌 配菜既焗蒜同薯条口感都岩岩好 绝对唔hea~🍰Tiramisu $78忌廉软滑 咖啡同冧酒香都几浓几平衡 但手指饼口感略嫌浸得偏湿润😌🍮Crème Brûlée $68面层焦糖薄身香脆 下面既炖蛋蛋香浓郁好顺滑😍
西环高楼底英伦风cafe 空间感大环境一流😌

Tiger Prawn Linguine🍝 $178

🍰Tiramisu $78

🍮Crème Brûlée $68
面层焦糖薄身香脆 下面既炖蛋蛋香浓郁好顺滑😍
2021-09-07 6 浏览
招牌安格斯肉眼肉质刚好,不会太过咬韧,汁比平时食的清清地,小小醋味,去油腻感,整体唔会好溜,不过好遗漏了黑松露蓉🤔配菜也很正,蒜头煮得刚好,不会太生,薯仔又好食,软度刚好,沙律菜够新鲜虎虾意粉蕃茄忌廉味刚好,不会太浓,又不会淡而无味,有洋葱丝,蒜头粒,虎虾够大件,意粉煮得刚好艺术打印咖啡杯面好美,选择了咖啡奶味,奶味比较重,够滑,不舍得破坏美感脏脏咖啡朋友择这杯,说好饮,奶够冻,又饮到咖啡温度刚好,唔会整体好冻,饮落去舒服Tiramisu 必点的甜点,真的好好食,整体刚好,酒味不会过重,cream够滑,蛋糕底不会太乾

招牌安格斯肉眼

虎虾意粉

艺术打印咖啡
杯面好美,选择了咖啡奶味,奶味比较重,够滑,不舍得破坏美感

脏脏咖啡

Tiramisu
2021-08-19
2021-09-05 8 浏览
地方几大,楼底高,唔会有太大压迫感。而且星期六下午3点几去到都唔洗等位,算系周末可以轻松下嘅地方。因为食左lunch,今次只点左一杯咖啡及Tiramisu。已经好满足啦
地方几大,楼底高,唔会有太大压迫感。

因为食左lunch,今次只点左一杯咖啡及Tiramisu。
已经好满足啦

2021-09-04
《长文》同朋友上个月试完k11 musea嘅分店,随即再系openrice订呢间试下,足足早一个月订座,订座讯息 **无提过用餐时间75分钟**,临近订座日子无打比朋友confirm booking 都唔紧要,我即日早上致电餐厅加多一位同想系甜品写happy birthday,同个男职员对话间都feel到佢少少唔耐烦(有叹气、唉声)都唔紧要,佢亦 **无提过用餐时间75分钟**。我地准时到达餐厅,接待嘅女职员只系讲量体温&安心出行,**无提及用餐时间75分钟**。入座order食物同打印艺术咖啡,男服务生好好态度。食物送到,牛扒同卡邦尼都好食,我地仲话可以有下次添。当我地讲到想嗌甜品,服务员随即拎个menu比我地睇,仲谂真系细心啊。点知个女职员就话我地用餐时间差唔多到,仲指住个窝夫唔够时间整,提供唔到。我地真系R哂头,由头到尾都无讲话有用餐时间。我地回覆佢无讲过用餐时间喎,咁系几耐呢?位女职员话系75分钟同埋系入座时有讲过。我地真系听唔到有讲过,咁都无办法啦。咪照order甜品系tiramisu同cream brulee。位女职员仲问生日果位朋友系咪要写happy birthday!真
《长文》

当我地讲到想嗌甜品服务员随即拎个menu比我地睇,仲谂真系细心啊。

位女职员仲问生日果位朋友系咪要写happy birthday!真系截都截唔住!咩惊喜都无哂啦🙄🙄🙄🙄🙄🙄因为朋友唔知咩事,佢就答无呀,照普通咁得啦。我系则边真系🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄!结果个tiramisu乜字都无!

我地食咗一啖,皱哂眉头!太重太重太重酒味,系重到又苦又涩仲有少少酸,真系摆唔到入口。我系k11 musea果间食系好好味的。於是同女职员反映,最後系取消左tiramisu。呢个做法系合理,唔该哂先👍🏻

未食完甜品已经递张单埋黎,都唔紧要。
由於洗手间得一格,要轮住去啦。朋友等梗我嘅时候,女职员埋黎抹台再讲,出面有客人等梗。🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

食物同环境都唔错,只系衰在服务态度。有用餐时间无问题,k11 musea果间都有,好多餐厅都有,一早讲明我地会准时还台,绝对系明白。但无端端走埋黎话时间差唔多,一句唔好意思都无,仲话窝夫做唔到。

我咁长篇打文系想餐厅in charge 真系做番啲training 比员工,说话技巧、service standard。令整个用餐流程可以再做好啲。唔好浪费咗方便嘅地段(系坚尼地城站A出口,好易搵到👍🏻)、打印咖啡嘅gimmick、美味嘅出品、舒适嘅环境。希望有机会再黎会改善咗👍🏻
  • 艺术打印朱古力
  • 招牌安格斯高级肉眼牛扒
2021-09-04 0 浏览
环境,食物,饮品各方面都唔错,但服务就真系麻麻地,重点是一位中短发既EE,真系唔掂。同朋友用餐系开心嘅,但奇怪既系完全无提过用餐时间75分钟,个EE仲强调入座时有讲,咁即系想表达系我地3个人对耳仔都有问题?事情发生系咁既:我地食完主食,谂住叫甜品,系未出声叫之前,个位EE已经攞餐牌嚟问我地(个刻心谂好贴心呀,唔洗我地出声就自动过嚟)点知一开口就同我地讲用餐已经够钟咖啦,您地叫呢啲甜品(餐牌上4款冻甜)可以做到,窝夫就唔够时间做!个下眼都突埋,问佢咩时间?佢就话75分钟,仲话入嚟时有讲!😳😳我自己都系做饮食业,我好明白限时用餐,但真系无听到(系3个人都无听到罗!)都唔紧要啦!我地照叫左两甜品,其中一个系tiramisu,个酒味重到好似食左啖酒落肚,真系食唔到!同佢讲我地食唔到想取消!已经一肚气!好啦!用完餐咪去埋洗手间就走啦!女洗手间得一格,我地要排住去,系等紧既时间,个EE又出手啦!行埋嚟话执野,我话执啦!执完啦。。唔够5分钟再行埋嚟话要抺枱(个心已经讲晒粗口🤬)再过左一阵有第二枱客到左,又出声话订枱既客已经到左,我仲个朋友岩岩先去洗手间,我地都好客气同佢讲。但整个过程真好唔舒服。好似
事情发生系咁既:
唔够5分钟再行埋嚟话要抺枱(个心已经讲晒粗口🤬)再过左一阵有第二枱客到左,又出声话订枱既客已经到左,我仲个朋友岩岩先去洗手间,我地都好客气同佢讲。但整个过程真好唔舒服。好似我地特登霸住张枱咁,唔紧要,唔会有下次咖啦!因为唔会再帮衬。
食物质素几好都无用,俾您搅错晒!
仲有小插曲咖,朋友过後同我讲佢一早打去要求甜品写生日字句,到点甜品时竟然兜口兜面问系咪有人生日(真系搅笑,我咪生日个个罗)
不过我要赞其中一个男侍应,佢真系好好礼貌👍🏻
出错左会同我地讲唔好意思,而唔似个位EE咁!
2021-09-04 8 浏览
真心个位带眼镜既女员工,本人认为你真系唔适合做呢行,我地身为食客,好开心咁谂住慢慢食完野就叫甜品,点知个位员工就递餐牌俾我地话你地用餐时间就黎够,如果要叫甜品就waffle,我同我啲朋友立刻呆左,因为我地3个人都无听过有限时,仲要好理直气讲话系门口讲过,如果你有讲过我地就唔会有呢个反应啦,同埋正正我地就系想叫waffle,ok fine,咁我地叫提拉米苏啦,点知酒味浓到根本食唔到,简直垃圾。我地一食完个位小姐立刻俾单我地埋兼收野,我地轮住去厕所仲要同我地讲booking到左,叫我地走。真心我第一次食一间餐厅食到成肚气,又唔系平啲野食。