2018-09-25 126 浏览
作為元朗人點會無食過勝利牛肉呢, 今日因爲晏啲有野做想食個快靚正麵,而且好耐無食,決定就去「勝利牛肉」解決啦😁細細個屋企人成日帶我食,佢地成日都幫我叫牛丸米「加色」,果時仲覺得「加色」呢句好古怪有啲唔夠膽食,後來大啲先知原來係解加腩汁嘅意思,諗起都覺得好搞笑😂到番正題, 因為都好耐無食,貪心的我又想食牛筋,又想食牛腩,又想食牛丸,所以一於食筋腩丸河😛,「勝利」有個好處就係三併都係一樣價錢😍正正子!秘製腩汁好濃好有牛味,而牛筋同牛腩都好林好入味,牛丸亦都好彈牙有牛肉味辣椒油也是重點!好辣的我加左好多辣椒精華🌶🌶🌶🌶🌶🤪另外食粉麵梗係配番支樽裝汽水先至夠風味啦! (細個我比宜家更識飲, 果時我已經飲緊忌廉溝鮮奶了😂🤣😂🤣唔知宜家多唔多人飲呢~~~~ 但今日太熱,唔想飲鮮奶,下次啦🤤💕)咁岩我坐近門口,望住條大馬路,榮華果啲,睇住啲街坊入黎買牛丸買外賣,啲樓面姐姐個個有講有笑,呢刻股元朗風味同人情味真係滿瀉😆💕呢啲就係餐牌上面仲有嘅其他選擇(餐牌很復古,很7-80年代🙌🏻)總括今日餐「快靚正」午餐共$46;價錢雖然唔算好平,但味道同價錢都成比例,間唔中食都係唔錯的!

筋腩丸河

辣椒油也是重點!好辣的我加左好多辣椒精華🌶🌶🌶🌶🌶🤪

另外食粉麵梗係配番支樽裝汽水先至夠風味啦!

呢啲就係餐牌上面仲有嘅其他選擇
(餐牌很復古,很7-80年代🙌🏻)

筋腩丸河