2020-10-14
今日難得朝早唔洗上堂,就去中上環一間近排幾多好評嘅cafe食個lunch。一去到門口就覺得個門面好靚,入到去之後想坐戶外嘅位,但怕會落雨所以都係坐室內吧檯算。成間cafe好似都有幾多港女打卡位。本身見menu上面啲乳酪碗好靚,不過諗起之後成個下午都冇時間食野,都係叫個pasta食飽啲好過。一開始佢比左杯水我。一飲落去,咦,杯茶有花味嘅?望一望,原來啲水到真係有落到花,開心。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78印象中平時喺其它cafe食啲有黑松露又有帶子嘅意粉都一定過$100,但呢間竟然只要$78。鍾意食黑松露同帶子嘅我,果斷揀左呢個!啲汁夠濃所以每條意粉都好掛汁。黑松露如果可以再落多啲就更好。啲意粉軟硬度適中,係好味嘅。份量足夠,食完會夠飽。不過可能我太為食,頭先十二點食完,依家四點幾又肚餓。兩粒帶子都幾大粒,同埋煎得好食,又唔會有過多嘅油,又唔會煮得過熟,好味。最後埋單發現唔洗加一,已經夠開心。原來仲可以用某付款APP,好方便。
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78