2018-04-30
今次要為各位中意食好西既西人們帶泥位於元朗區既泰國菜,呢間野係女小編帶我食既,上次食午餐今次食晚餐。首先叫左個泰式酸辣鳳爪,呢個送既酸味真係十足,用泥開胃一流。初頭食都係以為得酸味,但食多幾隻就會有小辣。之後就到泰式奶茶,呢個奶茶做得好既地方係佢既香料味好出,第一次食又中意飲奶茶既必試。由於女小編中意食菠蘿,所以叫左個菠蘿梳打,菠蘿好甜好鮮,加埋冰凍既梳打水係夏天真係熱人恩物。我同女小編都決定會翻點。而呢個香辣雞肉炒河,我同女小編就覺得佢太多送,冇左一種主力既味道。但對於蔬菜控泥講可以一試,因為佢蔬菜方面十分足料。我地繼續貪心,叫左個大拼盤。香茅卷既香茅好足,再點埋酸辣醬,味道好豐富,好有層次。而米卷亦都唔錯,咬落去時散發出淡淡既椰香味,恰到好處,皮亦都十分脆,真係好滿足。蝦餅就覺得係正常水平。雞翼有小小失望,冇我想像中既香料味,有小小淡。最後就係青咖哩羊腩嘞,我地點左蒜蓉包泥食,都覺得咖哩雖香,但有點兒過咸,羊腩就令我覺得幾滿意,佢唔會瘦到一咬就一條條散左咁zip入牙la,而旁邊都有薄薄既一層脂肪,幾香口。環境方面,雖然鋪頭細,但位置多,大而舒服,而且仲有樓上。價錢就大約人均$100
環境方面,雖然鋪頭細,但位置多,大而舒服,而且仲有樓上。
價錢就大約人均$100-200,覺得都係同區入面數一數二既好。
地址:芭堤雅泰國餐館
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號