假期同朋友一齊嚟咗呢間泰國🇹🇭餐廳食午餐🤣未講食物之前,首先要讚吓店員妹妹好好禮貌又好服務手腳勤快仲介紹得好好,讚👍$128「無骨海南雞🐓半隻」:海南雞🐓煮到啱啱熟,雞肉肉質嫩滑,去咗骨啖啖肉食得好暢快,仲有一碟辣辣哋嘅醬汁可以沾雞食😋呢度有多款「午市套餐」可以選擇,咁揀咗 $88「脆炸五花腩煎蛋飯配咖竰汁」,再加小食「飛天通菜(+$45)」同埋「黃金蝦餅(+$25)」🤣「飛天通菜」新鮮爽脆,加咗蒜蓉紅辣椒麵豉醬一齊炒,好味😋「黃金蝦餅」炸得好香口,咬落爽滑少少彈牙👍「脆炸五花腩煎蛋飯配咖竰汁」:五花腩🐷外皮炸到脆脆哋,夠香口👍,配埋煎蛋(有2隻喎🤩)同埋咖喱汁一齊撈飯食,真係幾好味👍「午市套餐」包「咸檸雪碧/柚子檸檬蜜/蜂蜜香茅茶」,+$10「泰式奶茶 / 泰式青檸茶 / 泰式綠奶茶/ 泰式咖啡」,+$20「升級特飲」🤣;咁要咗「泰式熱奶茶」,非常香滑😋$38「百香果梳打」:凍冰冰好清新🤣
假期同朋友一齊嚟咗呢間泰國🇹🇭餐廳食午餐🤣

「飛天通菜」新鮮爽脆,加咗蒜蓉紅辣椒麵豉醬一齊炒,好味😋

「黃金蝦餅」炸得好香口,咬落爽滑少少彈牙👍

$38「百香果梳打」:凍冰冰好清新🤣
2024-05-31 68 浏览
今次我地去咗間位於元朗嘅泰國餐廳🇹🇭 芭堤雅泰國餐館!真係好正宗呀! 環境又坐得舒適。首先就係乾干炒泰式金邊粉(蝦)$108💰個味道好鬼正!金邊粉Q彈有咬口,蝦仲新鮮甜甜地🦐 醬汁香濃夠味,有咩蝦醬、辣椒、蒜茸等等,勁地令人難以忘記!🔥香芒檽米飯$58💰呢個真係泰國菜必試嘅一款!香芒味勁香甜,飯粒鬆鬆軟軟,好食得慢慢咀嚼。幫我好香甜,配上糯米飯和椰汁一流。🍚🥭香茅雞翼$78💰呢隻雞翼真係幾好食!皮爽脆肉嫩滑,香茅味勁香氣撲鼻,雞翼皮勁趣口,再加埋大量嘅咋香蒜,好開胃!🍗🌶️泰國椰青$42💰呢款飲品清清淡淡,解解辣勁好飲!椰子味香甜,青檸個酸酸地令人一喉接再喉!🥥🍋最後就係百香果梳打$38💰呢款真係新鮮有趣!百香果味道獨特,同梳打水混合就好似少少地發酵咗,好特別!🥤總括嚟講,呢間芭堤雅泰國餐館真係一流!食物正宗又好味,服務員哋好有親和力,環境乾淨舒適,絕對值得一試!🏆芭堤雅泰國餐館 (元朗)元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖#泰國菜 #元朗美食 #金邊粉 #香芒飯 #香茅雞翼 #泰式椰青 #百香果梳打 #foodie #hkfoodie #hkfood #開飯 #foodporn #fo

芭堤雅泰國餐館 (元朗)
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

#泰國菜 #元朗美食 #金邊粉 #香芒飯 #香茅雞翼 #泰式椰青 #百香果梳打 #foodie #hkfoodie #hkfood #開飯 #foodporn #foodstagram #delicious #yummy #tasty #餐廳推介 #餐廳評論 #親民小店 #泰式風味 #正宗泰國菜

2024-05-30
踏入六月,準備要去泰國,係未去泰國之前,先嚟個泰式美食之旅預習🤣 練一練大個隱形貨櫃胃~元朗呢間芭堤雅泰國餐館,位於平民住宅一個小角落,環境清幽雅靜,唔知真係以為自己去咗泰國~ 假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!咸香海南雞配油飯海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋椰香黃咖喱牛腩配薄餅唔好睇啲薄餅細細角咁,其實只係摺埋~ 一攤開其實好大塊😲 薄餅烤到非常鬆化香脆,沾上椰香黃咖喱一齊食,好香~ 而且唔太辣,唔食辣嘅朋友都可以一食,品嚐黃咖喱嘅椰香滋味~飛天通菜通菜用咗炸蒜加甜豆醬同辣椒炒,香辣又惹味,真係好辣好刺激~ 好彩有杯泰式綠奶茶中和返辣味,配搭起嚟剛剛好~黃金蝦餅蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻香煎蠔仔蛋餅蠔仔蛋餅大大份,蠔仔超多,跟蛋炸到超香脆~ 而蛋餅下面舖滿肥嘟嘟又清新嘅芽菜,夾住蛋餅一齊食就一啲都唔油膩,可以越食越多😋😋😋泰式青檸茶泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~泰式綠奶茶綠奶茶味道好特別,加有獨特香料,同玫瑰乾花瓣~ 芳香奶濃,而且幼滑~ 華田香蕉飛碟甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆

假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!

咸香海南雞配油飯
海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋

椰香黃咖喱牛腩配薄餅

飛天通菜

黃金蝦餅
蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻

香煎蠔仔蛋餅

泰式青檸茶
泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~

泰式綠奶茶

華田香蕉飛碟
甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~
原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆~ 加有華田脆脆,夾住香蕉同朱古力醬,好食程度驚為天人~ 明明食到已經好飽,但都覺得呢個甜品好好食😍😋

雖然叫咗勁多嘢食,但仲有Pattaya地踎撈麵,芭堤雅炸蛋打拋和牛飯、奶茶雪山… 好多菜式同甜品都好想食~ 而且餐廳會不定時轉新Menu,所以真係要一嚟再嚟~ 不過呢日就食住咁多先,下次再嚟元朗,一定會再嚟食埋其他菜式嘅!
2024-05-25
芭堤雅泰國餐館喺元朗已經開業10多年,喺元朗幾乎無人不曉。最近重新裝潢,搖身一變成為打卡嘅泰式Cafe,就拉埋老公一齊去試下。純白色嘅店面,竹藤狀嘅吊燈,加埋綠色植物嘅點綴,充滿小清新。餐廳有上下兩層,座位都算多。翻新後嘅芭堤雅泰國餐館人氣十足,假日座無虛席,好彩排隊唔算等太耐,大概等15min左右就可以入座啦!午市套餐好抵食,選擇都好多。泰國海南雞喇沙湯粉($78)呢個喇沙湯底好有驚喜,泰式香料味道突出,入口辣辣地,加入椰漿後味道香甜,集濃香辣於一身,好惹味!海南雞竟然係髀位,皮香肉嫩,完全唔嚡口,面頭再放上大量炸牛蒡,增添口感!Pattaya地踎撈麵($72)撈麵淋上泰式醬汁、擠少許青檸汁,味道清爽開胃!配搭脆炸五花腩、肉碎及炸牛蒡,多重口感。而我特別鍾意脆炸五花腩,炸到香脆,肉質爽口彈牙,好食!午市套餐可以另外加配小食:黃金蝦餅(+$25)蝦餅炸到脆卜卜,口感彈牙,真材實料。紅咖喱魚餅(+$20)魚餅充滿檸檬葉及紅咖哩香、混合豆角粒令口感更有層次。套餐送飲品,揀咗蜂蜜香茅茶,味道清香。老公揀咗比較少見嘅泰式綠奶茶(+$10),奶香絲滑順口,茶味淡雅,不過甜度就稍高。炭燒豬頸肉($

午市套餐好抵食,選擇都好多。
泰國海南雞喇沙湯粉($78)

Pattaya地踎撈麵($72)

午市套餐可以另外加配小食:
黃金蝦餅(+$25)
蝦餅炸到脆卜卜,口感彈牙,真材實料。

紅咖喱魚餅(+$20)
魚餅充滿檸檬葉及紅咖哩香、混合豆角粒令口感更有層次。

套餐送飲品,揀咗蜂蜜香茅茶,味道清香。

炭燒豬頸肉($88)
賣相勁靚!必點!豬頸肉燒得好香,邊邊位燒到脆口,肉質嫩滑又彈牙,蘸上泰式秘製醬汁更加惹味!

奶茶雪山($68)
賣相好打卡!味道亦有水準,刨冰口感綿密絲滑,毫無冰感,泰式奶茶味香濃之餘又唔會太甜,不論加椰漿醬定係落脆脆,味道都好夾。

整體食物質素好高,服務都非常殷勤友善,絕對會回頭!
前幾日上網睇到有人介紹元朗泰菜館🇹🇭裝潢超靚超岩打卡,一睇先知原來係芭堤雅泰國餐館🏖️餐廳開業多年,最近裝修成精緻泰菜餐館🔥今日約埋家姐去嘆返個lunch試試新茶式😋🔹打拋和牛飯第一次食打拋飯用上和牛,鮮嫩又多汁,配九層塔等香料同炒,特別惹味!中間仲有一隻荷包蛋,增添層次感~🔹脆炸五花腩飯五花腩炸至外皮鬆脆,肉質依然軟腍juicy,咬落皮脆肉嫩,口感一流,每啖都香氣十足!🔹黃金蝦餅金黃色酥脆外皮,內有鮮嫩蝦肉,味道香、質感夠彈牙又食到蝦鮮味!🔹香茅雞翼雞翼煎至甘香脆口,滿滿香茅清香,雞翼夠大隻,食落啖啖肉。🔹奶茶雪山賣相好吸晴!綿密雪山入口即溶,奶茶味十足,口感絲滑細膩,而且甜度剛好,令人一試難忘!🔹香芒糯米飯正值芒果季節,芒果肉特別香甜多汁,配軟糯綿密嘅糯米飯及濃醇椰漿,面頭再撒上黃色米碎,增添咀嚼感,既簡單又滋味~🔹泰式檸檬茶檸檬獨特清香與泰式茶底完美融合,茶濃而不澀,舒爽透心涼。🔹泰式咖啡特別用上煉奶嘅泰式咖啡味道更為濃郁,咖啡甘甜又清爽~芭堤雅泰國餐館✨📍元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

🔹打拋和牛飯

🔹脆炸五花腩飯

🔹黃金蝦餅

🔹香茅雞翼
雞翼煎至甘香脆口,滿滿香茅清香,雞翼夠大隻,食落啖啖肉。

🔹奶茶雪山

🔹香芒糯米飯

🔹泰式檸檬茶
檸檬獨特清香與泰式茶底完美融合,茶濃而不澀,舒爽透心涼。

🔹泰式咖啡
特別用上煉奶嘅泰式咖啡味道更為濃郁,咖啡甘甜又清爽~

芭堤雅泰國餐館✨
📍元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
2024-04-20
❣️位於元朗 兩層白色小屋 內裏光線明亮 有綠色植物點綴 當日閑日20:00惠顧是full house 建議要訂座小店值得讚賞的是 就算二人惠顧 即使full house餐廳都是安排四人桌 呢間小店推薦俾大家 無論係環境服務都係比到人舒服嘅感覺 加上食物質素係高分嘅 🤓【安格斯燒牛肉咖喱黃金炒飯$128 】幾有驚喜 燒牛肉肉味濃且嫩滑 米飯內亦夾雜牛肉粒 臘肉 及多款蔬菜粒明顯見到此菜式有精心設計過【泰式拼盤$148 】(蝦餅 魚餅春卷 雞翼)正常好味發揮的拼盤 即叫即整熱辣辣【泰式綠奶茶$35 】(預設少甜)飲品方面係有迎合香港人少甜嘅喜好 比起平時甜到漏的泰奶 呢杯係啱啱好 我喜歡【泰式炒雜菜$72 】
❣️位於元朗 兩層白色小屋 內裏光線明亮 有綠色植物點綴
當日閑日20:00惠顧是full house 建議要訂座

【安格斯燒牛肉咖喱黃金炒飯$128 】
明顯見到此菜式有精心設計過

【泰式拼盤$148 】(蝦餅 魚餅春卷 雞翼)
正常好味發揮的拼盤 即叫即整熱辣辣

【泰式綠奶茶$35 】(預設少甜)

【泰式炒雜菜$72 】
📍#芭堤雅泰國餐館 (元朗)元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次到訪既芭堤雅泰國餐館位於元朗站天橋旁邊,非常易搵。餐廳週日亦有午市餐牌,性價比幾高,週日下午人頭湧湧。而且餐廳裝橫有特色,擺盤用心頗精緻,有睇頭之餘 又平 又好食! 極高性價比!✨#脆炸五花腩飯 $88|加配小食: 飛天炒通菜 $45|飲品: 泰綠茶 $10超推薦脆炸五花腩飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥五花腩脆得好香脆,入口亦唔會好油膩,好好味! 加上咖哩汁一流❤️‍🔥 仲可以加$45 就有好大碟飛天炒通菜 ,份量比得上晚市,味道亦好食🤤 性價比贏哂。泰綠茶都好好飲🍵 除左綠茶味亦帶有花香味,味道特別。✨#泰國喇沙湯底湯粉 $78|加配小食: 香茅雞翼2件 $20|飲品: 泰式咖啡 $10喇沙湯底好濃厚😛 湯粉軟硬適中,係比較闊身既一款湯粉,整體都唔錯。我同朋友亦額外加左香茅雞翼,佢係4集單骨雞翼,味道唔錯,唯一要講就係口感偏乾。 飲品方面叫左泰式咖啡,又係超推薦❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 咖啡入口好濃厚,有啲似400次咖啡既質感,而咖啡亦帶有花香味,好飲!✨#奶茶雪山💰$58甜品選以有特色的#奶茶雪山,夏天食

📍#芭堤雅泰國餐館 (元朗)
元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

泰綠茶都好好飲🍵 除左綠茶味亦帶有花香味,味道特別。

✨#奶茶雪山💰$58
甜品選以有特色的#奶茶雪山,夏天食沙冰最爽,而且仲要好香奶茶味,加上海量好香口既焦糖脆脆,超好食!推薦❤️‍🔥

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-06-08 0 浏览
今次跪玻璃跪到去元朗🐯👩🏼話要食泰國野🇹🇭🇹🇭🇹🇭岩岩先去完泰國,仲未食夠咩🙂‍↔️好啦同你去多次芭提雅😈不過喺元朗午餐menu 全部都好吸引😛芭提雅打拋和牛飯 🌶️用和牛整拋打肉係唔同啲,肉質又軟嫩,加返兩粒糖心煎蛋,簡直係星級享受❤️‍🔥❤️‍🔥泰式濃香喇沙豬頸肉湯河湯底有滿滿既配料,豬頸肉既份量同厚度都岩岩好,湯河質感幼滑,啖啖都食到濃濃既湯底大蝦青木瓜沙律🥗🌶️🌶️好清新!木瓜爽脆,蝦肉彈牙,配埋泰式酸辣醬汁,加上大量香脆既花生,唔食得辣既就唔好食得太開心🥲🥲,辣既後勁好強,個汁真係會食上癲追加小食黃金蝦餅🦐酥脆香口,啖啖蝦肉炸香茅雞翼🐔選用單骨雞翼,炸粉唔會太厚,加上芝麻做點綴飛天通菜🛫🥬呢個次次去都一定要食,份量十足,仲可以去除油膩感奶茶雪山🥤🗻泰式奶茶綿綿冰,茶味勁濃,食唔到甜野既我都接受到,加上煉奶同埋餅碎,食落仲有一種消新既感覺🥰🥰芭提雅泰國餐館既午餐絕對係強烈推,唔使再去其他地方搵泰菜啦,通菜同奶茶雪山,記得追加啊🤣回頭率100%午餐仲有好多野未試😋😋
今次跪玻璃跪到去元朗
🐯👩🏼話要食泰國野🇹🇭🇹🇭🇹🇭
岩岩先去完泰國,仲未食夠咩🙂‍↔️
好啦同你去多次芭提雅😈

追加小食
黃金蝦餅🦐
酥脆香口,啖啖蝦肉

炸香茅雞翼🐔
選用單骨雞翼,炸粉唔會太厚,加上芝麻做點綴

飛天通菜🛫🥬
呢個次次去都一定要食,份量十足,仲可以去除油膩感

奶茶雪山🥤🗻

回頭率100%
午餐仲有好多野未試😋😋
2024-06-04 0 浏览
餐廳裝潢簡約走泰式渡假風, 枱與枱之間有舒適距離, 坐得幾舒服。𓆹 鮮菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟷𝟾𓆹 紅咖哩五花腩 $𝟿𝟾𓆹 美國牛肋肉串燒 $𝟾𝟾𓆹 香芒糯米飯 $𝟻𝟾款款食物賣相都好精緻, 紅咖哩五花腩味道香濃而且幾辣, 五花腩肉質軟腍但唔會覺得肥膩, 好好食! 海鮮炒飯用原個菠蘿盛載, 裡面有蝦, 青口, 魷魚, 臘腸, 提子乾同肉鬆等, 炒得好惹味, 而側邊嘅鮮菠蘿亦好鮮甜!牛肋肉串燒粒粒都好厚身, 燒得剛剛好, 食落軟腍有口感! 香芒糯米飯真係必叫項目, 糯米飯煙韌充滿椰香, 面層嘅芒果香甜, 用嚟作結真係好滿足! 𓇊 整體食物質素好好, 坐得好舒服, 係絕對會二訪嘅餐廳!

𓆹 鮮菠蘿海鮮炒飯 $𝟷𝟷𝟾
𓆹 紅咖哩五花腩 $𝟿𝟾
𓆹 美國牛肋肉串燒 $𝟾𝟾
𓆹 香芒糯米飯 $𝟻𝟾

𓇊 整體食物質素好好, 坐得好舒服, 係絕對會二訪嘅餐廳!
2024-06-01 14 浏览
💖芭堤雅泰國餐館 (元朗)✨元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️老公要返工,520晚餐我就約埋 @c.ookingbear 去元朗一間近排成日大排長龍嘅泰國餐廳🍴撐枱腳啦🤩。-泰式燒豬頸肉🐷 $88有兩大塊豬頸肉😚,配合泰式香料醬汁,肉質鮮嫩多汁💧,帶有泰式風味🫶🏻-蒜蓉包🥪 $38好特別嘅蒜蓉包🤣,成個南瓜咁,而唔係一片片👍🏻。好抵食之餘,中間嘅蒜茸同牛油🧈味道好夠,仲見到有蒜粒🧄。焗到出黎仲要外脆內軟🤭好驚喜!-和牛船河🍜 $88有左倪丨丨之後就好鐘意食河粉😌,所以就叫左船河😳。湯底真係同泰國街邊食嘅一模一樣🤓,用優質嘅靚和牛製作,入落去好香牛肉味🐃。上面仲有炸豬皮、雜菜仲配搭。-香芒檽米飯🥭 $58暖暖嘅糯米飯配上香甜可口嘅芒果😚,再自行倒上椰槳🥰,為我地嘅晚餐畫上完美句號😋-泰式奶茶🇹🇭 $35原來熱泰奶味道更加香😌,濃郁醇香泰式奶茶,既有茶香又帶有奶香🤎回味悠長。-柚子蜜🍯 $30堂中加入小青檸🍋‍🟩,令酸甜適中,清新爽口。想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒

💖芭堤雅泰國餐館 (元朗)
✨元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖

-泰式燒豬頸肉🐷 $88

-蒜蓉包🥪 $38
蒜蓉包

-和牛船河🍜 $88

-香芒檽米飯🥭 $58

-泰式奶茶🇹🇭 $35

-柚子蜜🍯 $30
堂中加入小青檸🍋‍🟩,令酸甜適中,清新爽口。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-05-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
情人节
蒜蓉包
  • 特製蒜蓉包
  • 芒果糯米飯
2024-05-28 6 浏览
芭堤雅泰國餐館中午人氣十足,地下同一樓都爆滿。不過餐館環境安靜舒適,裝潢簡約清新,服務態度更是體貼入微。我們點了套餐加小食,其中海南雞飯分量驚人,雞肉鮮嫩多汁,配上清甜可口的蘿蔔湯,相當寫意。招牌的肉碎飯香味濃郁,肉碎入味滑嫩,搭配爽脆多汁的豬頸肉,層次豐富,非常開胃。小食方面,炸蝦餅酥香可口,炸雞翼外酥內嫩,別具特色。不過最引人注目的,莫過於那份肉碎生菜包了。香辣多汁的肉碎與清爽的生菜相得益彰,不同風味相互映襯,令人百吃不厭。最後我們還品嚐了芒果糯米飯,綿密香甜,是一道絕佳的甜品佳餚。不論老少,這裡的飲品如華田火山,都能滿足各種口味。整體來說,芭堤雅餐館既能滿足傳統泰式風味,更能創新出別具特色的菜品,實在是一家不可錯過的泰國料理佳地。我相信下次前來,依然能盡情享受到別樹一格的美味。
芭堤雅泰國餐館中午人氣十足,地下同一樓都爆滿。
不過餐館環境安靜舒適,裝潢簡約清新,服務態度更是體貼入微。

小食方面,
炸蝦餅酥香可口,

不論老少,這裡的飲品如華田火山,都能滿足各種口味。

• 碎肉生菜包
  • 芒果糯米飯
  • 無骨海南雞(半隻)
  • 招牌香茅肉碎豬頸肉飯
2024-05-25 8 浏览
元朗區有好多好食嘅泰國菜。聽朋友講,呢間芭堤雅位置方便,响元朗市中心地帶,店面內外裝修都好靚好有特色。食物仲幾好味。今日終於可以食到滿足我掛住泰國菜嘅心願。炒大煆金邊粉大大粒蝦,非常彈牙。用甜嘅醬汁炒,蝦同金邊粉都係炒得好惹味。食得好開胃。和牛船河 呢個好多人都推介。份量好大碗。先飲啖色澤好濃嘅湯底,好清甜濃郁嘅牛骨湯,好正,我連飲咗幾啖。船河上面有幾塊大大塊嘅和牛,入口好滑好有牛味😍。仲有啲炸過嘅黃色脆脆麵條拌河粉食。呢碗船河食嘅時候口感同層次都好豐富。值得推介。泰式拼盤有4款小食,包括燒豬頸肉,紅咖哩魚餅,炸雞翼及黃金蝦餅,俾埋個泰式嘅甜酸醬沾嚟食。我同朋友都覺得,今次黃金蝦餅同紅咖哩魚餅比較出色。蝦餅係蝦球形狀,整得好彈牙,調味都剛剛好。紅咖哩魚餅都係幾好味。豬頸肉味道略為淡咗啲。炸雞翼不過不失。叫咗2杯泰式特色飲品:泰式奶茶,非常濃郁嘅手標泰式奶茶嗰種味道。😍椰汁冰,又係非常香濃嘅椰汁同椰奶,有朵玫瑰花點綴下,好泰式風情。夏天飲呢個好適合,2杯都好好味。總消費:3百多元

炒大煆金邊粉

和牛船河

泰式拼盤
紅咖哩魚餅都係幾好味。豬頸肉味道略為淡咗啲。
炸雞翼不過不失。

叫咗2杯泰式特色飲品:
泰式奶茶,非常濃郁嘅手標泰式奶茶嗰種味道。😍
2杯都好好味。

總消費:3百多元
2024-05-23 12 浏览
今日咁啱去到元朗,經過見到呢間泰國餐廳勁多人排隊,而且佢嘅門面好靚,有兩層好似啲隱世Cafe咁,咁就一於去試吓啦。唔知呢度有冇得book位呢,因為我地6:30去到,差唔多等咗一個鐘先有得入。之後要一個佢帶咗我哋上2樓,環境好靚呀。一坐低已經見到隔籬枱有幾串好靚嘅牛肉,原來係牛肉串燒,咁我就一於叫黎試吓啦。估唔到真係好好食,咁嘅價錢都咁高質素嘅牛肉真係好難得。另外我哋仲叫咗青咖喱雞,一上台就聞到好香,食落個咖喱唔算太辣,小朋友都食得。而且佢嘅雞好滑,食落又唔算多骨,入面仲有薯仔洋蔥等等嘅配料,真係好好食。仲有一樣好想讚嘅係就係呢個冬陰功,因為佢嘅辣味夠,越飲越開胃。呢間餐廳又靚又好食,唔怪得咁多人等位啦。

• 海南雞
【元朗老字號·泰好食泰式料理🙂‍↕️🧜‍♀️】/////餐廳開業十年左右 近年再次翻新 座位更加闊落 樓高兩層😚無論主食同甜品味道都屬於正宗泰式風味 特别係碎肉生菜包充滿香茅同檸檬葉香味🤪|特色黃咖哩牛腩 ($98)黃咖哩係咖喱之中辣度最輕微😛味道主要來自香茅 檸檬葉 黃薑粉等醬汁加入左番茄🍅增加鮮甜味道牛腩肉質軟腍 可惜脂肪部分偏多|烤薄餅(2pc) ($32)兩大塊脆身薄餅性價比非常高😁配搭咖哩汁去食 格外香口惹味~|碎肉生菜包 ($88)生菜顏色同味道都好新鮮(◐‿◑) 肉碎用泰國香料制作 散發香茅同檸檬葉味開始食酸味較出 慢慢辣度會提升🔥|和牛船河 ($88)河粉長條形好軟滑 配搭有咬口嘅和牛有生菜白蘿蔔等配料 掛汁又美味~|奶茶雪山 ($68)雪山冰入口即溶 加上焦糖餅乾微甜豐富就咁食已經有香濃泰式奶茶味🥤🌈倒入甜忌廉後 茶味會更出色⚡️
【元朗老字號·泰好食泰式料理🙂‍↕️🧜‍♀️】
/////

|特色黃咖哩牛腩 ($98)
黃咖哩係咖喱之中辣度最輕微😛
味道主要來自香茅 檸檬葉 黃薑粉等
醬汁加入左番茄🍅增加鮮甜味道
牛腩肉質軟腍 可惜脂肪部分偏多

|烤薄餅(2pc) ($32)
兩大塊脆身薄餅性價比非常高😁
配搭咖哩汁去食 格外香口惹味~

|碎肉生菜包 ($88)
生菜顏色同味道都好新鮮(◐‿◑)
肉碎用泰國香料制作 散發香茅同檸檬葉味
開始食酸味較出 慢慢辣度會提升🔥

|和牛船河 ($88)
河粉長條形好軟滑 配搭有咬口嘅和牛
有生菜白蘿蔔等配料 掛汁又美味~

|奶茶雪山 ($68)
雪山冰入口即溶 加上焦糖餅乾微甜豐富
就咁食已經有香濃泰式奶茶味🥤🌈
倒入甜忌廉後 茶味會更出色⚡️
2024-05-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 碎肉生菜包
位置於元朗站附近,一間走文青風小白屋餐廳,Lunch Time 時間座無虛席,由店員安排入座Special 芭提雅打拋和牛飯(期間限定)荷包蛋煎得焦脆香口,流心蛋黃汁拌惹味和牛飯,本身十分喜歡泰式香料味道,配上九層塔香味四溢,配一小碟青瓜及一碗蘿蔔清湯套餐加配飛天通菜,分量十足,香辣惹味泰式拼盤炸蝦餅外脆、肉質彈牙,魚餅味道都不錯,沾上泰式醬汁,酸甜開胃芒果沙冰賣相吸引,芒果味道濃郁,十分清新華田香蕉飛碟外皮煎得香脆可口,裏面夾滿香蕉面層灑滿華田脆脆,香甜美味總結,餐廳氣氛環境舒適,店員服務細心,食物賣相及味道相當不錯,是跟朋友放假輕鬆聚會的好地方,像快閃一回芭提雅之旅🌴😎

Special 芭提雅打拋和牛飯(期間限定)
套餐加配飛天通菜,分量十足,香辣惹味

泰式拼盤

芒果沙冰
賣相吸引,芒果味道濃郁,十分清新

華田香蕉飛碟
外皮煎得香脆可口,裏面夾滿香蕉
面層灑滿華田脆脆,香甜美味

2024-05-19