2022-08-17 284 浏览
元朗新記既雞粥出名好食,但要去到元朗就有少少遠新記係港島開設首間分店,仲要係筲箕灣咁近我,咁我就唔駛山長水遠都可以試到靚料雞粥的味道新記粥品選擇豐富,除左必吃的新鮮生滾煲仔雞粥、小食、中式小菜、粥粉麵飯都有,選擇非常之多,而且價錢相宜,真係可以吃到飽餐廳保留中式粥店的特色,設計簡潔,燈火光猛,座位寛敞,用餐舒適食物方面:招牌貴妃雞粥 : 生滾粥底稠身軟綿綿,雞件嫩滑,厚身有彈性,份量都幾多,充滿雞味又唔油膩,必試招牌靚粥皮蛋瘦肉粥 : 粥底同樣稠身軟綿綿,瘦肉絲火喉剛剛好有咬口,皮蛋切成碎粒,簡單又好味酥炸魷魚鬚 : 份量超多,魷魚鬚條條都好大條,酥脆爽口,再點少少喼汁就更惹味XO醬炒蘿蔔糕 : 蘿蔔糕切成細細粒去炸,炸得外脆內軟,再加上XO醬一起味,少少辣又惹味蔥花蝦米炸兩腸粉 : 炸兩外皮薄滑,油炸鬼爽脆,加上蔥花及蝦米,多重的味道及口感海蜇燻蹄 : 海蜇份量超多,口感爽脆,燻蹄厚切啖啖肉,美味的涼伴小菜
元朗新記既雞粥出名好食,但要去到元朗就有少少遠

食物方面:

2022-08-16