2018-07-25
多謝好朋友今晩帶我來食元朗最出名嘅廚師發辦!未上第一道菜師傅已經為我哋準備了漬物淮山,非常爽滑,帶有點點wasabi 味,食小小清一清即刻開始今晚盛宴!第一道菜先來一客茶碗蒸,係帶有金箔嘅蜆肉蒸蛋,賣相矜貴,蒸蛋好嫩滑又有海鮮味。跟住就係六款刺身,有伊左目刺身,深海池魚等魚肉滑溜鮮甜,魚油味濃但又不太肥膩。仲有又黏又甜嘅白蝦,加左小許魚籽醬,多左份咸鮮味!仲有2片拖羅中間夾左1片赤身,炙過魚油香更突出,赤身魚香非常香!北海道真蠔,用慢煮方式更creamy,蠔味好突出!輕輕燒過嘅厚切大拖都好香魚油味。之後來個燒物,太刀魚,聽師傅講係人手逐條吊上黎,賣相幾可愛。再食完燒魚就食壽司啦,食左五款包括黑睦魚,池魚,北寄貝,太刀魚壽司,三文魚子壽司,非常新鮮, 仲有件好爽口好香嘅拖羅手捲!唔使怕唔夠飽,因為仲有大大個鮨文名物:海膽杯,用左大板赤海膽砌出黎,上面再加隻甜蝦,有外表又有內涵。食咗咁多生冷嘢師傅話要飲番個熱湯魚湯,個湯用左好多魚骨魚頭來煲,超特濃骨膠原,飲完皮膚都會變靚啲!最後的甜品都好精美,有個靚靚生果拼盤,分别有日本櫻桃,蜜瓜同桃,非常健康。呢餐真係食得精彩!
呢餐真係食得精彩!