2019-04-03
好姊妹知我中意食牛,適逢係小妹既生日月,呢晚佢就話要請我食返餐“和牛宴”黎賀我“牛一”woooo呢度既環境清優,感覺寧靜高雅,裝修擺設亦好有日系和風之感好姊妹一早就book定位,仲預先order埋呢個二人份量既“鹿兒島和牛宴”HKd$1288+10%準備同我嘆返晚首先黎既係精美既前菜:“沖繩玉子天婦羅。 鹿兒島和牛他他蒔籮柚子醬”玉子天婦羅外層脆薄不油膩,流心既玉子配上和牛他他,加上酸酸甜甜既柚子醬更覺清新開胃,而底部既脆米就令呢道前菜多一重層次感跟住就輪到刺身部份:帆立貝、油甘魚、三文魚、牡丹蝦同深海池魚各款刺身都好新鮮,當中既深海池魚雖為薄切,但清甜鮮嫩,令人叫好然後就到和食同壽司部份和牛壽司上既和牛新鮮而嫩,經過火炙既和牛脂香更甚,與有微酸既醋飯平衡得宜,滋味十分薄切既和牛片既雪花同樣分佈平均,内有蒜片既和牛卷食落既是和味又是惹味再者就到暖笠笠既鍋物部份啦~~~除左有主角和牛之外,仲有各種既蔬菜菇菌同滑滑豆腐添香香濃濃而帶有甜味既壽喜燒一向係和牛既好拍檔,配埋爽滑煙韌又彈牙既手打烏冬,呢個根本就係不敗既組合最後仲有個同樣擺放得精美既和風甜品食埋呢一點甜好難唔滿足又滿意架啵,真係要
呢度既環境清優,感覺寧靜高雅,裝修擺設亦好有日系和風之感
然後就到和食同壽司部份
再者就到暖笠笠既鍋物部份啦~~~
除左有主角和牛之外,仲有各種既蔬菜菇菌同滑滑豆腐添
最後仲有個同樣擺放得精美既和風甜品食埋呢一點甜好難唔滿足又滿意架啵,真係要多謝好姊妹呢晚精心既安排先可以令我呢隻小牛魔大飽牛福兼口福