2020-12-16 38 浏览
一直都有幫襯開呢間咖啡店,好開心佢係海港城開左間咁大的分店,當然要同朋友去chill吓啦~佢嘅位置唔難搵,就係cheese cake factory隔離,有店內坐位亦有open area位,所係我去過幾間中最大的一間店。唔知係咪店舖大左,野食的選擇都多啲。除左有all day breakfast, sandwiches, salad外,仲有burger, pasta同risotto.見到好多人都推介佢個青醬忌廉雞肉長通粉,所以叫左份試下。大家果然無介紹錯,個sauce好香pesto同蒜蓉味,超creamy長通粉煮得剛剛好,好彈牙食落有咬口,而且條條都都佈滿sauce~ 雞肉好嫩滑一啲都唔乾,仲要有成五六塊,食完都好飽肚下👍自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬好大一個burger,完全可以兩個人share食!牛肉patty有成吋幾厚,食落有少少牛味,雖然唔係十分juicy,但都唔會好乾身。成個漢堡整體都幾好食,只可惜係用太多黑椒調味,蓋過左黑松露同其他食材的味道,每啖都只食到濃烈的黑椒味😅 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治之前食過青醬雞肉三文治覺得好好食,今次就試下呢款。Panini包烘到外脆內軟

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
之前食過青醬雞肉三文治覺得好好食,今次就試下呢款。Panini包烘到外脆內軟,加埋熱溶芝士,煎到香脆的煙肉同嫩滑的雞肉(其實同青醬意粉的雞肉係一樣嘅),係完全唔會錯的配搭~

西多士雪糕配自家製焦糖醬
有maple syrup or salted caramel揀,因店員話後者無咁甜所以揀左salted caramel, 食落鹹鹹甜甜咁幾得意。French toast有三層,分別夾左士多啤梨醬同埋牛油。可能因為太早上的關係,等我地食完main再食時已經凍左,所以油味都幾重下,好彩點返焦糖醬同云喱嗱雪糕食可以蓋過油味。下次再點甜品一定要預先講明後上。

Cold brew
佢地呢款cold brew用同左Ethiopia豆去沖,啡味非常香,飲落帶微微的果酸同甘甜味,有少少winey味道,好順滑易入口。

Mocha Martini
Vodka味好出,之後跟隨著香濃的朱古力味,好有tiramisu的感覺。如果啡味再出啲更正

伯爵茶鮮奶朱古力
伯爵茶同朱古力味都幾平均,先會嚐到伯爵茶味,然後再來朱古力味。幾鍾意佢的朱古力香得黎唔太甜,飲完唔會覺太膩~