2020-07-20
今天同朋友到UCC coffee食下午茶, 等位等得來唔緊要,但負責安排位置的中年資深服務員態度真係不能接受,我估她應該比其他年輕的服務員高級。我同朋友幾經辛苦坐低咗,接過下午茶餐牌,馬上點嘢食,朋友本身係唔食得豬肉的,佢見個Menu不論中文英文都冇話係有豬肉喺入面,佢就點左茄子肉醬意粉,我就點左香草蜆肉本菇意粉。嘢食到咗後,朋友向資深店員詢問,希望確定呢碟茄子肉醬意粉是沒有豬肉的,怎了那個資深女店員態度超差回答道:「呢啲肉醬果汁一定有豬肉喺入面㗎啦,點會冇啊!」我連忙跟她說因為中文及英文都沒有說明內裏有豬肉成份,一般嘅肉醬意粉都是以牛肉造的肉醬的。我只希望大家說道理,之後她竟然說:「果汁一定係豬肉做㗎啦,你唔想要我咪同你換過第二樣囉!」食得超受氣,最後朋友轉左食雞肉意大利燴飯,下午茶價錢所以份量細,我是明白的。但質素跟午餐或晚餐差太遠了,我嘅意粉感覺是未煮得熟透,有部份仍然是黐埋一舊硬硬的,但為免再受氣,決定食咗落肚算。但公道的說,它的咖啡還是很好飲, 特別係佢嘅咖啡奶, 令到成杯咖啡都好香。