2020-07-06
閒日諗住食個靚午餐,一時心血來朝,想食雲海,但竟然full booking。報復式消費真厲害。咁就Openrice search下附近K11 musea有乜日本餐廳。以為呢間幾高分就試下。環境同相一樣確係幾高級。奈何服務不成比例。十二點前去到,餐廳知道無訂位,話只可以「俾」張枱但要一點前埋單。坐低之後,嗌完嘢,先嚟前菜、沙律、燉蛋同麵豉湯。不甚了了。三百幾蚊嗌咗個和牛便當。待應响我未食完上邊啲嘢嘅時候就雙手各拎一個餐埋嚟,大叫「便當呀」。似乎係想我幫佢清張枱等佢放個餐落枱。當時我食緊燉蛋無手,佢求其放個餐埋枱一邊,再「砰砰」聲响咁我面前其求疊埋啲沙律前菜碟同蒸燉個蓋收走。講到食物,跟餐嘅刺身係相入面見到只有三文魚同甜蝦,天婦羅隻蝦係無味嘅。燒和牛唔嫌太熟嘅尚算合格。無甜品、無飲品。惟一係埋單嘅男經理最有禮貌,都有聲多謝。其餘人等都係無乜笑容。加埋一成四百蚊。同一價錢,尖沙咀大把選擇,無下次。
坐低之後,嗌完嘢,先嚟前菜、沙律、燉蛋同麵豉湯。不甚了了。
加埋一成四百蚊。同一價錢,尖沙咀大把選擇,無下次。