2019-07-24 56 浏览
今日同朋友係旺角做完瑜珈,放學已經係晚飯時間,朋友話想試下最近大熱的熱石牛~坊間已開左好多間,我地搜尋最近的一間,決意跟朋友一齊去食!呢間牛極地理位置好方便,就係女人街旁邊,先達對面,門面都幾日式設計,仲貼左menu,簡單清晰,一開門入去就會見到有部售票機,好似日本d拉麵店一樣,都係先自助購票,再搵位坐低等野食。餐廳主打熱石牛,當然不會只有一款牛簡,有好多唔同部位簡,例如牛肩肉眼、牛肋骨排、西冷、日本和牛等,因為我同朋友都不太餓,所以點了一份西冷,餐廳另外有設自助區,可以自由添白飯、湯、沙律同檸檬水,白飯竟然有驚喜係用左珍珠米,裝好熱辣辣既飯就等主菜上!主菜到啦,侍應好細心提我地小心熱,上面鋪左張紙係阻止d油彈到,亦有圍裙提供👍🏻等左一陣,見無咁彈我哋就拎起張紙,切開塊西冷牛肉,200g既牛比我想像中再偏厚身,切開等佢燒到5成熟左右我就試試,先不點任何醬汁食牛肉本身的味道,肉質幾細嫩,口感豐富,加上師傅煎牛扒時會加自家製和牛牛油,難怪特別香~我都朋友都略略嫌不夠咸,所以加上少少喜馬拉雅山岩鹽,牛肉味更得以提升!

西冷牛扒

西冷牛扒