2019-01-28
今日有朋友話帶我去試新野,原來係位於Megabox嘅鳳城。 酒樓位置屬於半開放式, 所以比一般酒樓開揚。裝修設計新派, 唔同傳統酒樓, 而係似最近流行號中式點心餐廳。一看設計,就會覺得佢嘅對象係年輕人或外國人,酒樓serve嘅唔係一般嘅茶, 而係玄米茶。當然, 如果你還是習慣飲中國茶嘅, 佢地都有提供的。可能因為想變「型」, 又或者係想配合新穎裝修, 所以菜單上有唔少點心都係新嘗試、新意思。就好似呢個紫砂壺燉湯咁, 其實idea有啲肉日本嘅茶壺湯。的的骰骰咁用茶杯飲,幾別緻。但餓湯嘅朋友可能覺得唔夠喉咯!我地都幾欣賞佢有幾款assorted嘅包點, 事關好似我地人少少樣樣都想試但又食唔得多,每款一籠真係食唔到, 但assorted嘅就可以share嚟食, 每樣都試到😊。不過嚟得鳳城,我都仲係想試番啲傳統野, 所以就分別叫左蝦多士、炸鮮奶同灌湯餃囉。蝦多士同炸鮮奶都係香口野,大人細路都愛食, 而且隻蝦好大隻,又新鮮👍。灌滿餃同廣東做法唔同, 雖然上湯都係在餃裡面👍,但順德做法餃內有好多饀,所以湯汁想對反而少。朋友中有人愛吃飯, 所以我地就叫左個菠蘿炒飯。菠蘿夠新鮮甜美, 加埋隻大蝦,賣相
朋友中有人愛吃飯, 所以我地就叫左個菠蘿炒飯。菠蘿夠新鮮甜美, 加埋隻大蝦,賣相吸睛。炒飯配料好多但唔重味, 唔錯。
最後我地仲食埋甜品先走添😁,個蛋白杏仁茶好滋潤囉。