2016-05-11
同兩個長輩級朋友食飯還是喜歡選擇較傳統既酒家食好,而她們同我都好鍾意食海鮮的,所以也是好好的飯腳,基於佢地都住係港島東,我就請教食神朋友有乜好介紹啦!佢就推介左金豪酒家比我!黎到見到個門面已經知道我已揀啱了,再加埋朱咪咪張海報,我對呢度好有信心,絕對啱佢地食,哈哈~入面的確是傳統酒家既裝修,大圓枱及傳統酒家凳,還有頭頂既水晶燈!頭抽霸王雞HK$168黎酒家食飯總係覺得要點碟雞的!呢個頭抽霸王雞肉質鮮嫩,而且個汁又幾正,令雞味更加特出及濕滑,不會有鞋口感覺避風塘瀨尿蝦HK$128呢碟避風塘瀨尿蝦係懶人之選呀!因為係煮前已經將殼剝走,甘食起黎就更加方便啦!瀨尿蝦肉質鮮味帶點辣辣地,非常惹味,仲要啖啖肉,食得好爽呀!籠仔蒜蓉海蝦糯米飯$133我本身不喜歡食飯的,特別係冇色冇味既飯,但朋友說呢個糯米飯正,因為蝦既精華同鮮味浸透到糯米飯入面,我一試又的確係喎!而且糯米飯軟硬又適中!海蝦非常新鮮,還有肥美既蝦膏,伴糯米飯食也是絕配的組合!避風塘炒奄仔蟹$376/兩隻用避風塘炒既海鮮係特別正,再來一個避風塘炒奄仔蟹,貪佢夠惹味,奄仔蟹肉都好鮮甜可惜沒有膏,不過我已經食得好滿足!呢度碟碟小菜都好鬼夠獲
呢度碟碟小菜都好鬼夠獲氣,而家係出面都好難食到ga la!