2017-10-08
之前係上環經過已經留意到呢間鋪頭,裝修同佢賣既野好唔同方向。branding走好cute好gimmick既路線,但竟然係賣健康既飲品。上次經過上環鋪頭既時候係星期日,冇開門,無緣一試,幾個月後係銅鑼灣開左分店,仲要係公司附近,冇理由唔試 再加上我同同事成日都係下午茶時間會買台式飲品,周圍既台式飲品都俾我地飲到悶晒了founder係註冊中醫師,有出書教人煲湯,聽落成件事好似好健康。一入到鋪頭就見到有一盒盒既茶療,一盒入面有幾個茶包,可以買番去沖黎飲。米水係主打,其他既都好適合都市人飲用。而且有好多茶療既名都好有趣 (好似"肥嘟哪茶療"岩D肥肥地既人飲)即場賣既飲品都有好多種,有凍都有熱。見到佢既主打係米水,好想試下,但又好驚冇咩味好淡,所以就揀左熱既柚薑米水!飲左一啖就覺得好薑,再飲多啖我完全感受到我成個人行氣活血,令到平時手腳冰冷既我好似即刻健康左咁 我同事就試左熱既火龍果珍珠玫瑰茶,但其實一D都唔熱,應該係室溫!店員話因為有火龍果肉所以唔可以沖得太熱。飲完成杯柚薑米水,成個人好似發熱咁,平時飲慣台式凍飲,有時飲下呢D健康茶療都唔錯。
米水係主打,其他既都好適合都市人飲用。
即場賣既飲品都有好多種,有凍都有熱。
店員話因為有火龍果肉所以唔可以沖得太熱。
柚薑米水
题外话/补充资料:
而家仲有得儲印仔,買十杯送一杯:D