2022-11-23 406 浏览
我幾鍾意飲 的夕米水🥛,記得在元朗店一試便傾情💜!之後我不時也會買紙色裝來飲🧃,今次呢隻更啱喜歡夜訓嘅我🥱,而且米水係無菌冷灌無防腐劑及人工色素,加埋補爆你個腎嘅鬼馬包裝真係超正啊😆!內裡除了有紅、白米❤️🤍🍚之外更加入了黑豆和黑芝麻🖤,有補救熬夜😪、烏髮養腎💆🏻‍♀️及紓緩腰痠的功效💪🏻,真係保健強身老少咸宜之物👍🏻,送個小貼士比大家其實米水全日都可以飲,不過喺下午五至七時是腎經循行的時間,此時飲用更有利吸收㗎😉。

2022-11-19
外卖自取
用餐时段
其他
Follow咗呢個ig好耐,知道係由一位中醫師開嘅,亦試過佢哋嘅紙包米水飲品,唔知係心理因素定點,飲完硬係覺得個人精神咗,相信健康飲料會係嚟緊嘅大趨勢!今次有機會見到間實體舖,緊係飲返杯支持下啦!成間舖嘅設計都充滿粉紅泡泡少女心,仲有其他產品買,例如茶包、湯包、暖水壺同其他souvenir,直頭拍得住大型連鎖咖啡店!每杯嘢飲都會寫埋有咩功效,好適合繁忙嘅都市人,一睇就揀到邊杯適合自己。📍 竹蔗粟米鬚米水(凍)$36 🍹價錢 10/10味道 10/10今次揀咗杯一定唔伏嘅試下水溫。我呢d膚淺嘅人就睇好唔好味架啫,好味仲要健康就當然係bonus!呢間嘅所有凍飲都係走冰嘅,而糖就選用蔗糖(冇記錯的話),基底係米水,飲落清清哋,冇叫少甜都唔會好甜,即使有竹蔗一齊煲都係咁話,絕對係健康之選。官方話呢杯係可以健脾祛濕同減輕疲憊感,適合春困、脾胃虛弱、容易疲倦、水腫、小便不暢順、一直沉睡且慵懶的人們。💌總結呢個價錢,喺市場上可以買到一杯黑糖珍珠奶茶,但就算叫到有幾少少少甜都好,大家都知其實都只係一杯唔健康嘅塑化劑,倒不如試下健康嘅米水飲料!呢間絕對係私心推介!

📍 竹蔗粟米鬚米水(凍)$36 🍹
價錢 10/10
味道 10/10

💌總結
2021-09-07 457 浏览
銅鑼灣🔔 健康之選💪🏻💪🏻💪🏻有時行街行到攰攰👯👯 入去「checkcheckcin米水茶飲」都係唔錯既選擇🌟🌟「checkcheckcin米水茶飲」一向主打健康飲品🍀🍀 低卡路里😇 有沖劑🍵或即飲茶飲🥤飲品list仲會顯示每款飲品既功效😎 有瘦身. 清熱. 強身@etc.🍎推介蘋果雪梨菊花茶🌼🌼(Hot:$34,Cold:$36) 蘋果雪梨甜甜酸酸🍵 加上清香菊花🌼又清熱☀️又滋潤💦
銅鑼灣🔔 健康之選💪🏻💪🏻💪🏻

2021-08-31 264 浏览
約左朋友但未到,想搵個地方坐下飲杯野,又黎到Check Check Cin 飲杯米!主打健康米水,有別於平常手搖飲品,咖啡奶茶,米水飲落輕盈,對身體零負擔!👍🏻好喜歡配合中醫養生角度同飲品結合。店內有好多唔同款式米水選擇,客人仲可以按照自己身體狀況,選擇合適嘅飲品,例如:去濕,強身,滋潤,清熱,減壓等等。🔸竹蔗粟米鬚米水清清嘅米香,配搭淡淡竹蔗香。飲落好舒服😌無特別添加任何糖分,只有原材料嘅原味道,正!值得一提,店員會詢問客人飲品溫度喜好,可以選擇熱,和暖,常溫,凍就唔太推介啦!始終養生系列😉是日買任何米水,送一包紅豆米水!番屋企就立即試啦~紅豆味香濃,又飲到米香👍🏻總括🔹一杯米水大概$35,店內選擇豐富,有時經常飲其他飲品,如果想健怡一點,不妨一試!

🔸竹蔗粟米鬚米水

2021-08-03 252 浏览
夏天特別容易頸渴行行吓街想飲杯嘢見到呢間飲品店主打健康米水低卡之餘又有益所以就試吓招牌米水味道唔錯上面有啲一粒粒脆米另外有啲薏米、紅米同埋白米食落口感唔錯100ml只係9kcal 都幾解渴另外試埋佢嘅top1火龍果珍珠玫瑰茶比我想像中好飲,唔會好甜有淡淡清香,消暑一流整體唔錯自己鍾意呢一類健康茶飲多過台式手調飲品另外仲買咗佢嘅即沖米水喺屋企都飲
夏天特別容易頸渴
行行吓街想飲杯嘢
見到呢間飲品店主打健康米水
低卡之餘又有益所以就試吓
招牌米水味道唔錯
上面有啲一粒粒脆米
另外有啲薏米、紅米同埋白米
食落口感唔錯
100ml只係9kcal
都幾解渴
另外試埋佢嘅top1火龍果珍珠玫瑰茶
比我想像中好飲,唔會好甜
有淡淡清香,消暑一流
整體唔錯
自己鍾意呢一類健康茶飲多過台式手調飲品
另外仲買咗佢嘅即沖米水
喺屋企都飲
2021-02-06 658 浏览
途經皇室堡,有點兒口渴,又想坐下抖抖,就入了這間店了。屢次過門而不入,碰巧店內客人不多,就在近門口處找了個座位,放下物品。小店裝潢呈青春明亮氣息,挺招人喜愛。除了供堂食及外賣飲品外,還有禮盒包裝產品出售,送人自用均佳也!病毒當道,不用多想,點了一杯具強身功效的招牌米水$28,份量比預期中多。這杯米水,以紅米、白米和薏米炮製而成,面層浮著炸米,米水呈淡褐色的。呷一口,滲透著陣陣米香,香而不甜,挺易入喉。
途經皇室堡,有點兒口渴,又想坐下抖抖,就入了這間店了。

呷一口,滲透著陣陣米香,香而不甜,挺易入喉。

2021-01-08 380 浏览
又到一個月一度既生日tea time,揀左checkcheckcin既米水茶飲專門店(自上次經過皇室堡後想試好耐)🍎🍐蘋果雪梨菊花茶:正值凍冰冰又乾燥既季節,當然要嗌翻杯見到個名都feel到滋潤既飲品啦米水平時office都沖開,所以今次試下herbal tea系列;值得欣賞既係佢既凍飲係唔加冰粒,應該係預先提早調製然後放落雪櫃,係客人飲既時候就唔會出現由濃轉淡既問題;而且佢既凍度屬於輕涼(16度左右),飲落罪惡感都少啲味道方面則係好pure既蘋果雪梨,配上淡淡清香既菊花茶,為煩悶既辦公室帶黎一刻輕鬆既感覺🎋

🍎🍐蘋果雪梨菊花茶:
而且佢既凍度屬於輕涼(16度左右),飲落罪惡感都少啲

2021-01-05
外卖送餐
天氣轉涼,真係要飲番杯熱辣辣嘅飲品驅寒暖胃。所以就同同事叫咗Check Check Cin,佢係一間中醫保健概念嘅茶飲店,主打健康!❤️我作為健康小先鋒,梗係要同同事一齊Stay Healthy啦!網上睇佢個餐牌都有唔少選擇,而我就叫咗「桂花梨米水」。😋首先先講杯嘅包裝,佢係由粉藍同粉紅色組成。亦都寫住「Make Healthy Living Habit」,感覺都幾吸睛。😍之後飲落去,熱燙燙好暖胃,桂花以及梨味都好出,絕對可以消減到前一日打邊爐嘅膩滯感。😁飲到尾升,已經係充斥着好濃郁嘅米水味,仲有蘆薈粒,有驚喜!🤪$34埋單,偶爾飲一下也不錯呀!🤣
天氣轉涼,真係要飲番杯熱辣辣嘅飲品驅寒暖胃。
所以就同同事叫咗Check Check Cin,
佢係一間中醫保健概念嘅茶飲店,
主打健康!❤️

我作為健康小先鋒,
梗係要同同事一齊Stay Healthy啦!
網上睇佢個餐牌都有唔少選擇,
而我就叫咗「桂花梨米水」。😋

首先先講杯嘅包裝,
佢係由粉藍同粉紅色組成。
感覺都幾吸睛。😍

之後飲落去,
熱燙燙好暖胃,
桂花以及梨味都好出,
絕對可以消減到前一日打邊爐嘅膩滯感。😁

飲到尾升,
已經係充斥着好濃郁嘅米水味,
仲有蘆薈粒,
有驚喜!🤪
$34埋單,偶爾飲一下也不錯呀!🤣
2020-12-07 197 浏览
天氣開始乾燥 喉嚨會有時感到乾涸飲杯蘋果雪梨菊花茶 潤返哂🥤🤎超喜歡佢地每一樣既飲品健康又有益 唔同體質選擇返自己適合所以總有一款岩自己☺️特別期間限定 都非常喜歡 ☺️
天氣開始乾燥 喉嚨會有時感到乾涸
飲杯蘋果雪梨菊花茶
潤返哂🥤🤎
超喜歡佢地每一樣既飲品
健康又有益 唔同體質選擇返自己適合
所以總有一款岩自己☺️

特別期間限定 都非常喜歡 ☺️

2020-10-23 249 浏览
好耐之前已經想試但一直未有機會今次同朋友食完lunch經過一於去買杯試下舖頭係皇室堡入面 唔算係當眼位平日點零鐘無乜人 唔洗排隊非常好舖頭裝修幾靚 menu清楚咁印係牆上我揀左熱檸檬米水少甜 貪佢有奇亞籽得呢款有架咋原本想嗌走甜 好彩無如果唔係可能會酸得濟朋友嗌左桂花梨米水 走甜都好好飲呀 感覺好健康我地仲買左一盒米水體驗裝返去自己冲好鐘意米水既口感 有質感又滑滑地咁個人覺得好過飲珍珠奶茶個d起碼無咁多人造糖etc
好耐之前已經想試

好鐘意米水既口感 有質感又滑滑地咁
個人覺得好過飲珍珠奶茶個d
起碼無咁多人造糖etc
2020-10-11 149 浏览
健康之選嘅手搖飲品,見到標明低卡,飲咗都唔會有罪惡感😆叫咗杯桂花雪梨米水,原來入邊仲有蘆薈粒有口感有驚喜。唔使10分鐘已經飲完,冇加任何其他嘅糖但都夠甜,而且凍飲冇冰因為隔走咗👍🏼好少見有咁嘅服務可惜店員服務態度麻麻,格住口罩都見到佢黑面😂
可惜店員服務態度麻麻,格住口罩都見到佢黑面😂
2020-08-27 205 浏览
歇一歇腳🥤又來我至愛既店checkcheckcin春日期間限定 :·青葡萄青檸太子參茶·山楂雪梨蒲公英葉兩款都好飲 健康之選。次次黎親都會試佢地唔同既期間限定♥️
歇一歇腳🥤
又來我至愛既店

checkcheckcin春日期間限定 :
·青葡萄青檸太子參茶
·山楂雪梨蒲公英葉
兩款都好飲 健康之選。

次次黎親都會試佢地唔同既期間限定♥️

2020-05-03 533 浏览
呢排天氣開始熱,出街成日都想飲嘢,但係又唔想飲太多台式冰凍飲品,一嚟糖分高,二來冰凍飲品對身體始終唔好,咁岩今日經過見到呢一間,簡直令我眼前一亮!所以即刻叫咗杯又可以養生又可以解渴嘅紅豆水,真係幾唔錯嘅選擇,不過飲落雖然好健康,但係好似冇乜味,如果未到可以濃郁啲,應該會更吸引我飲。
2020-02-07 592 浏览
第一次飲米水,感覺幾新鮮招牌米水熱嘅$28杯,凍嘅$30杯,價錢拍得住d台式手搖飲品,都幾貴下 招牌米水加咗紅米、白米、薏米、有機藜麥煲,味道偏淡單張話米水適合所有體質人士飲用,有健脾養胃嘅益處 我諗為健康都值得一試,下次睇下其他口味會唔會好飮d
第一次飲米水,感覺幾新鮮

招牌米水加咗紅米、白米、薏米、有機藜麥煲,味道偏淡
單張話米水適合所有體質人士飲用,有健脾養胃嘅益處

我諗為健康都值得一試,下次睇下其他口味會唔會好飮d
招牌米水
2020-02-01 377 浏览
今日係銅鑼灣周圍行,行咗去皇室堡,因為今日天氣凍凍地,手腳又冰凍,好想飲番杯野飲暖下個胃,所以我就入咗去CheckCheckCin,去到門口,睇到好大張既點餐牌係牆上,有圖,文字,好處,寫得清清楚楚,一睇就知道自己想飲咩。天氣凍,當然要飲番杯暖胃既飲品啦,所以我選擇咗一杯冬季限定特飲:桑寄生鹹柑橘杞子茶佢既材料有:桑寄生、鹹柑桔、杞子、桂圓、蜂蜜佢特別加入有助滋補肝腎的桑寄生;鹹柑桔、杞子入口鹹鹹甜甜,添加蜂蜜更滋潤,最重要佢暖胃之餘又滋陰潤燥。啱哂冬天時飲用。
佢既材料有:桑寄生、鹹柑桔、杞子、桂圓、蜂蜜
2020-02-01
等候时间
2 分钟 (外卖自取)