2005-09-06
如果你長期掛「有機」二字在口邊,覺得冠以「有機」兩個字的食物如加了神聖的光環一般的,呢度,真係最適合不過。又同阿齋鬼妹食飯,就係佢上次帶我去Life的,今次佢又話有好地方,神神秘秘的來了這裡。呢度門牌唔起眼,在商業大廈的三樓,全程要行樓梯,真係未入門口已經是健康的運動一番。地區唔算大,裝修及傢具都簡單,燈也暗暗的。選了靠窗的位置坐下。午餐內容沒有選擇,都是五色加糙米飯或意粉,可選的只是香茅汁定鮮茄汁,都選了後者,同埋要唔要飲品及湯。五色糙米飯真係幾多色﹝如圖示﹞,除了鮮茄汁糙米飯,還有冬瓜、刀豆角、車厘茄、菠菜等。不太熱,吃過味道當然清淡一點,鮮茄汁就顯得幾鮮甜,因為是比較味道突出的。份量都夠飽肚,不過當然不要問味道,淨係諗住「健康無價」,個人的包容性會高好多~阿齋鬼妹說的。黑豆漿有幾多豆渣在內,應該是有益的,口感就變成一般。只得一位女店員,但都非常的熱心並詳細的解釋,亦在餐後問客人的意見,服務態度非常好。埋單70蚊,一點也不貴。如果是素食的朋友,或在不斷的追求「有機」的朋友,這裡是可以一試。當然我如果再來的話,理由應該還是見我這個齋鬼妹朋友。題外話:我覺得,人生幾十年,無謂去迷信食咩
黑豆漿有幾多豆渣在內,應該是有益的,口感就變成一般。
題外話:我覺得,人生幾十年,無謂去迷信食咩對身體最有益。更何況,好多人都只係一知半解。應該什麼也吃,什麼也試,才算對得住自己。