2021-12-06 1103 浏览
今日要等師傅嚟做家居維修,唔得閒落街,有人好貼心,話一陣喺黃竹坑見完客,會買埋外賣返嚟陪我一齊食。原來預早喺外賣平台訂左呢間「黑蒜」嘅住家飯套餐,去到就有得攞,快捷又方便。餐廳主打有營便當,而午餐嘅設計更是別具心思。一打開個飯盒就會感受到店舖對健康的認真。每個飯盒除主菜外,還有雜穀米、有機蔬菜、漬物、自家製飯素,另外仲會附送住家湯或精選飲品,分量十足。黑蒜清湯牛肋條係餐廳嘅招牌菜,牛肋條大大件,肉質非常鬆化,炆得軟腍又夠入味,入口帶陣陣蒜香,味道很不錯。雜穀飯不只健康,還有美容瘦身的優點,況且面頭放左飯素,配上有機蔬菜,更加有「營」。配菜仲有大咖喱魚蛋同蕃茄,魚蛋彈牙爽口,醬汁辛辣刺激,食完夠晒飽肚。至於另一款瑞士汁雞髀,味道亦不俗,雞髀大大隻,外型完整,唔會甩頭甩骨,而且滷得非常入味,肉質好嫩滑,咬落無渣有肉汁。跟餐嘅西洋湯亦唔失禮,睇下幾足料,內有大量西洋菜,湯水清甜帶微甘,大人小朋友都十分適合飲用。

外卖自取