话说同事一直都想试李锦联喺西九美食广场开嘅「Ben哥厨房」,不过开咗咁耐我都一直无兴趣陪佢试😝。呢排忙到傻,食个快饭就最好不过,所以终于有机会试下「大厨」手势。其实我每次经过间舖都见到拍哂乌蝇,今日终于开斋😏。呀大厨嘅架子十足,次次经开均无人向佢问津、木口木面都算,又永远唔会主动宣传下。呢次有帮衬,但佢块面仍然系咁黑🌚,一句说话都无开声讲过,只系佢身边个女店员(原来唔系老婆)有应我哋,而且落手落脚「煮」嘅都系个女人。题目话,大厨喺厨房入面拉低咗个口罩...。店舖无好清晰嘅餐牌,只系贴咗喺墙,但价钱十分细只,好难睇😥。大部份套餐价都系$45,无汤、无饮品,性价比偏低。啲𩠌可以叫系即叫即煮嘅,不过其实啲𩠌本身已经一大包雪好(可能即系佢另外卖𠮶啲懒人私房菜),而家主要系解冻煮翻热去。题外话,佢呢间舖嘅厨房望落比同层其他舖干净😂。我哋要咗马来咖哩牛坑腩($45)同秘制李锦鸡餐($45),卖相普普通通,份量偏少🤔。饭同𩠌放落同一个盒,系咁咦有四件青瓜就当有菜🥒。唔好话我马后砲,啲饭一睇都知系烂挞挞,食落同预期无落差,好难食、太湿,连咁基本嘅嘢都做唔好啰!马来咖哩牛坑腩🥘,味道麻麻地,咖哩汁完全无
马来咖哩牛坑腩
马来咖哩牛坑腩🥘,味道麻麻地,咖哩汁完全无惹味嘅感觉,仲好似有少许药材味。牛腩正正常常,偏细件,不过肉质唔韧嘅。另外,仲有薯仔🥔,食落霎霎声...,未熟咁。
秘制李锦鸡餐
秘制李锦鸡餐,其实即系有丁点咸味嘅鸡而已,🐔味道一般过一般。出面食海南鸡饭或者仲好,因为有黄饭同酱汁。再者,佢啲鸡唔系去骨㗎,又斩唔开,鸡味亦偏淡、肉少。
总括嚟讲,我只能够讲「大厨」出品都系不外如事,味道未到难食,但真系好麻麻,我会觉得随街执一间都可能好食过佢😅。最后,李锦联𠮶副唔忧做嘅样子认真赶客,如果认为深水埗唔系你客源嘅话,咁就唔好纡尊降贵喇,拜拜你条尾👋。
2020-08-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)