2023-11-04
Odelice 係香港有好幾間分店,網上成日都見好多人post 呢間餐廳嘅食物同環境,令到我忍唔住黎試下,食野之餘順便影下相打下卡。今日黎到荃灣海之戀商場分店,店內燈光柔和,裝修時尚優雅,除左有落地玻璃之外,仲設有戶外露台用餐區,一路食飯一路望住汀九橋景致,相當有情調。是日假日,午餐時段有brunch menu,食物款式都好多,all day breakfast,三文治,意粉,意大利飯,薄餅樣樣齊,價錢由$85到$265不等,包主菜,餐湯或餐飲。除此之外,仲有唔同嘅小食同甜品。我地叫左兩個brunch set, 一個小食同一份甜品。龍蝦意粉 EXTRAVAGANZA:鍾意食龍蝦嘅我地一見到餐牌上呢個意粉,就毫無猶豫地揀左呢個。上菜時真係令我地哇左一聲,半隻龍蝦佔據左隻碟大半位置,意粉配料好多,有半隻鮮活龍蝦、蝦同埋大蜆,龍蝦不但有膏,而且仲厚肉,食落非常新鮮,值得一讚係餐廳提供工具俾我地處理啲龍蝦,非常貼心,鮮甜嘅海鮮配埋普羅旺斯蕃茄醬帶出蕃茄嘅鮮味,入口酸酸地,帶輕輕嘅芝士味,非常開胃。煙三文魚無麩質蒿麥薄餅:薄餅唔係平時食到嘅Pizza,而係法式galette, galette包著
我地叫左兩個brunch set, 一個小食同一份甜品。
煙三文魚無麩質蒿麥薄餅:
薄餅唔係平時食到嘅Pizza,而係法式galette, galette包著艾文達芝士,上面放上菠菜,中間仲加左淋上荷蘭汁嘅溫泉蛋,淨係賣相都非常吸引。
蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆:
蘑菇忌廉汁非常香滑,香濃嘅蒜香味,蜆肉大大粒,全部都開晒殻,非常新鮮。
Nutella 榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅:
黎到法式餐廳,又點可以唔食crepe,我哋揀咗榛子朱古力醬煎香蕉味道。
塗滿榛子朱古力醬嘅可麗餅,上面放有加咗焦糖嘅香蕉,非常好味。
餐飲可以揀凍檸茶、汽水、熱茶或者美式咖啡,咖啡味道香濃,配埋可麗餅食,真係完美配搭,為我哋嘅午餐劃上完美句號。