2013-06-15 529 浏览
突然心血來潮,來食炸豬排,但係已經過了3點,銅鑼灣既「勝博殿」已經午市完結。所以自已一個來到IFC既梅林店食啦! 價錢跟「勝博殿」差不多,但係我豬排既質素,一定是勝博殿比較好。【炸豬排定食】先說豬排, 厚度OK,可是肥肉比例太多,已脂肪跟肉是分離既,經過熱力炸過也沒有將油脂溶入豬肉中,跟到一口吃下去,一係就係肥膏,一係就瘦肉。 瘦肉沒有油脂既香味及比較乾身。這個價錢可以再好D!【米飯】尚算可口, 但不夠「勝博殿」既米飯香。【沙拉伴菜絲】菜絲本身夠新鮮,可惜沙拉醬不夠突出,非常普通。 不及「勝博殿」既油子醋出色, 一配上菜絲,非常爽口清甜。【味噌湯】這個是唯一比「勝博殿」出色的一道。 這個味噌湯夠足料,足味。有很多地方都只顧主菜,而忽略了配菜,米飯或者湯料,做成顧得左來,顧不到右。但這個味噌湯真的做得很好。讚!

【炸豬排定食】

【米飯】
尚算可口, 但不夠「勝博殿」既米飯香。

【沙拉伴菜絲】

【味噌湯】