2023-05-24
最近朋友介紹尖沙咀寶勒巷呢間日本餐廳稻乙 好正咁話🇯🇵梗係要嗱嗱臨去試吓啦 仲比我發現到喺OpenRice訂位有九折🥹覺得自己真係好醒去到仲見到720ml清酒有買一送一優惠🍶呢度除咗單點食品 仲可以揀好一個價錢由廚師發辦 幾特別🫰🏻▫️前菜日本水雲即係日本嘅髮菜 都幾似😆不過比髮菜幼身啲 面頭白色嘅係山芋蓉 拌勻一齊食就得啦 酸酸地幾開胃 另外仲有日本瀨尿蝦🦐我都係第一次食 蝦味好濃 幾鮮 配個酸麵豉醬都幾夾▪️炸白蝦好酥脆 每隻都脆卜卜 夠晒香口▫️精選刺身拼盤好豐富嘅拼盤😍海膽超甜 質感細膩 魷魚好新鮮清甜 口感帶點黏稠🦑海螺就夠爽口 深海池魚同金目鯛鮮嫩肥美 吞拿魚油份充足🤤最特別係銀鱈魚 刺身比較少食到 面頭都有輕輕炙燒過 所以迫咗啲鮮油出嚟 好香好好味▪️明太子炒鮮蘆筍呢個組合都係第一次試 一啲違和感都無👍🏻明太子帶有醎香同爽口清甜嘅蘆荀好夾 食唔停口▫️燒物/串燒串燒主要揀雞類 雞腎爽脆入味 橫膈膜Q彈有嚼勁 阿波羅雞頸肉質好嫩🐔青椒仔唔會苦澀 少少辣 配木魚絲幾惹味 我哋仲叫咗一份燒活鰻魚 第一次食到咁脆嘅皮 脆到好似薯片咁😂魚肉依然嫩滑▪️魚湯稻庭烏冬朋友話嚟呢度必點魚湯烏冬 所以
▫️前菜
▪️炸白蝦
好酥脆 每隻都脆卜卜 夠晒香口
▫️精選刺身拼盤
▪️明太子炒鮮蘆筍
▫️燒物/串燒
▪️魚湯稻庭烏冬
朋友話嚟呢度必點魚湯烏冬 所以我哋好聽話咁叫咗🥢稻庭烏冬固然彈牙 最正係個魚湯煲到奶白色 好滑好濃郁 到最後我都飲晒成碗湯😝