2016-06-29
今晚游完水,好肚餓,於是同朋友決定食個宵夜先返屋企。住柴灣嘅人應該都知道樂軒台出名多宵夜食,而今次我地就揀咗食呢間烤菇啦😋店面細細地,營業時間係下午5點之後。因為店鋪係同人分租,所以想食嘅朋友就記得5點之後先嚟啊~柴灣宵夜嘅特色之一就係好多鋪頭都無咩位,所以會開幾張枱係出面食。熱係熱啲,不過咁樣更加有宵夜嘅感覺👻之前烤菇唔係開係呢個位,但租金太貴,所以要搬,呢個鋪位租金平啲,食物價錢相對都調低咗。游完水真係好肚餓(證明我有認真游~),我地叫咗兩個飯,兩款小食,一個烤菇同一碗湯。諗返起都覺得多,每次都係眼闊肚窄👀呢到嘅野食全部都係即叫即做,熱辣辣,又夠新鮮👍🏻首先嚟咗小食先,其中一樣係炸雞翼($28@5)個皮炸得好脆,無落炸炒感覺唔會粉,好原汁原味👍🏻啲肉幾嫩,攤一陣先食都仲有煙出,大大隻,好食!配埋老板自製嘅洋蔥忌廉汁,有少少香茅味好夾😋仲有雞軟骨($29),雖然賣相唔太討好,但勝在好食。脆卜卜,好有咬口,香草味比較重。個人鍾意椒鹽多啲,但香草就比較少見~主角烤菇嚟啦,呢個係牛油果海蝦沙律烤菇($33)😍賣相好吸引,啲牛油果醬真係好好食,好清甜,唔會好似芝士咁「漏」👍🏻隻蝦都好爽口,烤
因為店鋪係同人分租,所以想食嘅朋友就記得5點之後先嚟啊~
熱係熱啲,不過咁樣更加有宵夜嘅感覺👻
諗返起都覺得多,每次都係眼闊肚窄👀
呢到嘅野食全部都係即叫即做,熱辣辣,又夠新鮮👍🏻
炸雞翼
個皮炸得好脆,無落炸炒感覺唔會粉,好原汁原味👍🏻
啲肉幾嫩,攤一陣先食都仲有煙出,大大隻,好食!
配埋老板自製嘅洋蔥忌廉汁,有少少香茅味好夾😋
雞軟骨
脆卜卜,好有咬口,香草味比較重。
個人鍾意椒鹽多啲,但香草就比較少見~
牛油果海蝦沙律烤菇
牛油果海蝦沙律烤菇
隻蝦都好爽口,烤菇烤得啱啱好,而且好大粒!
平時食菇好多都會有啲怪味,澀澀地,但呢個完全無,抵食😍
另外沙律菜都好新鮮,配上老闆特製嘅汁,好fresh!
足料蘑菇湯
真係名符其實好足料,個湯用咗好多蘑菇打成蓉,個湯底比較稠。
好重蘑菇味,同其他餐廳嘅蘑菇湯好唔同,朋友好鍾意☺️
西班牙沐豬頸肉飯
老闆仲提我呢個係辣嘅,我食落覺得ok,辣度可以接受👍🏻
豬頸肉切成八片,爽口入味,表面烤得剛好,不會太焦。
辣汁好香,係青紅椒嘅辣味,而唔係川菜嘅辣味,比較特別,同埋撈飯一流😋
份量好大,好夠食,細食嘅女仔仲可以少飯~
西班牙沐豬頸肉飯
意大利飯本身飯粒較硬,呢個都唔會太多好硬嘅飯粒,相較適合香港人嘅口味😊
意大利飯燴得好入味,個汁收得啱啱好,忌廉香草黑椒等香味突出👍🏻👍🏻
海蝦新鮮爽口,仲有啲雜菌,好足料,份量好多,但又唔怕膩😋
仲有沙律菜伴碟,呢個沙律嘅汁真係好好味,不過老板話係自己調,唔方式透露,大家可以試下💕
整體而言係好豐富嘅晚餐,好滿意,平時食糖水都要幾十蚊,呢個更抵👍🏻
意大利飯配香煎海蝦