2015-11-22 424 浏览
上星期同女朋友食過,無論環境定食物都有一定水準。我地上兩個月係歐洲返黎,呢間餐廳比到我地少少歐洲既感覺。首先係老闆親自服務,態度殷勤友善,點餐之後,由湯、沙律、主菜逐度上,唔似香港連鎖西餐咁一似過出晒比你,令成個晚飯有層次 有期待,似足法國既小酒館既感覺。食物方面,一上個湯已經好正,唔係香港常見既紅白湯,而係香濃既磨菇湯,而沙律亦夠晒開胃,不過跟餐送既就唔洗咁高要求。主角方面,我果晚點既係低溫慢煮雞胸,嘩!一啖落去,雞胸好林,好滑,同平時食開煎同焗出黎,乾爭爭既完全唔同,完全redefine左雞肉既口感,非常值得一試。配汁亦都好香好正,仲有好好食既薯蓉做配菜。女朋友點既係帶子龍蝦汁闊條面,帶子好好食,恰到好處,但我唔太欣賞龍蝦汁,所以感覺麻麻。琴日帶屋企人去食第二次,媽媽點左意大利飯,爸爸點返龍蝦汁闊條面,我點左紅酒汁澳洲肉眼扒。意大利飯冇得彈,同意大利食到既有得比,好香好濃,我呀爸都話好好食。扒方面,其實係香港好少食扒,因為坊間扒房都係食汁多過食扒,食唔到肉既原味。明明係歐洲食扒都配好少汁,有d甚至就咁以黑胡椒同鹽吊味。琴日既扒就係呢種,我覺得係幾靚既,唔算驚為天人但都唔錯,不過16

琴日帶屋企人去食第二次,媽媽點左意大利飯,爸爸點返龍蝦汁闊條面,我點左紅酒汁澳洲肉眼扒。意大利飯冇得彈,同意大利食到既有得比,好香好濃,我呀爸都話好好食。扒方面,其實係香港好少食扒,因為坊間扒房都係食汁多過食扒,食唔到肉既原味。明明係歐洲食扒都配好少汁,有d甚至就咁以黑胡椒同鹽吊味。琴日既扒就係呢種,我覺得係幾靚既,唔算驚為天人但都唔錯,不過168就有d偏貴,我會推薦返雞胸。琴晚既湯係蕃茄湯,我覺得差過上次,因為唔夠濃唔夠甜。
牛扒
蕃茄湯