2023-07-05 594 浏览
作為一位火鍋愛好者,經常都鍾意去試下唔同嘅火鍋店。今次就聽朋友介紹呢間位於觀塘亞太中心嘅「淥鼎記」試下,覺得體驗良好,向大家推薦。呢度裝修幾有特色,而且檯與檯之間唔會太迫,所以環境算係好舒服。餐廳主打火鍋放題,我地當晚叫左個最入門級嘅火鍋放題「小寶套餐」($238),食物選擇都夠曬我地嘅需要。湯底有好幾款選擇,當日我突然好想食辣,就叫左好惹味好過癮嘅麻辣火鍋湯底,俾大家睇下個賣相~丸類餃類同蔬菜等都擺左喺出面,選擇非常多,而且全部都唔係啲cheap嘢,而係幾精緻嘅。個人最喜歡墨魚丸同香菇貢丸,兩款丸都好彈牙,而且鮮味十足。肉類方面選擇都有好幾款,包括牛小排、肥牛、羊肉、雞腿肉等。值得一讚係呢度啲牛肉好新鮮,牛味十足!飲品方面,除左有大路嘅可樂、無糖茶之外,亦有自家製嘅冷泡茶同埋其他地方比較少見嘅「鴻福堂嘅百香果蜜」。我第一次飲呢款百香果蜜,發現佢解辣一流!總結:即使係最平嘅放題選擇都絕對夠飽,食物選擇都幾多,最緊要係食材新鮮!